Logga in

Är tvåvägsventil bäst vid egen värmekälla?

Publicerad
11 jan 2023, 09:14

Jag har fått lära mig att tvåvägsventil är bra vid fjärrvärme, men hur är det när man har egen värmekälla som värmepump? Energiexperten Roland Jonsson svarar.

Roland Jonsson:
”Varje gång jag ser en tryckstegringspump frågar jag mig varför”

Läs också:
”Injustering av värmen spar inte alltid energi”

Fråga: Jag jobbar med att ta in rätt shunt till luftaggregat baserat på vilken värmekälla som föreligger. Håller samtal med Siemens angående deras Easyshunt som är en självreglerande (trycket) styrventil. Det är en tvåvägs styrventil.

Jag har fått lära mig är de bäst lämpade vid fjärrvärme och att det vid egen värmekälla (typ värmepump) ska vara bättre med lägre temperaturfall. Har du någon förklaring till varför det är bättre med så små temperaturtapp vid egen värmekälla?

Svar: Har du fjärrvärme så kan du ha en hög temperatur på värme primär och låg temperatur på värme sekundär så då använder man oftast en tvåvägsventil som är bra på att reglera små flöden.

Har man en egen värmekälla som till exempel en värmepump så är den här den sämre på att leverera höga temperaturer och då behövs större flöden eftersom deltat är mindre för att leverera samma energimängd.
Du vill ha ett högt flöde genom värmebatteriet för att få en jämn temperaturfördelning