Logga in

”Jag är skeptisk till att allt ska vara isolerat”

Publicerad
24 okt 2022, 09:36

När kökskåpan var klar upptäcktes att kanalen till köksfläkten inte var isolerad och att det satt gråslang istället för rör. Besiktningsmannen gav underkänt: slangarna måste ersättas med spirorör.

Henrik Bergau var med på besiktningen där köksinstallationerna fick nedslag på att kanalen till köksfläkten inte var isolerad eftersom det satt gråslang istället för rör hela vägen.

Den lodräta kanalen satt bakom en kryddhylla och besiktningsmannen hävdade att eftersom man inte snabbt kunde komma åt kanalen så ska det vara spirorör istället för slang.

Spirorörens historia började 1952 och det var ingenjörerna Erling Jensen och Leif Andresen som kom med idén att runda kanaler borde vara enklare att montera ihop och täta.

Besiktningsmannen var osäker på om han skulle ge en självdragsfastighet godkänt vid OVK
”Inte tillåtet med tryckande fläkt på självdrag”

Ventilationsteknikerna fick en idé om hur de skulle hissa upp ett 400 kilo tungt värmeaggregat
Ventilationarnas skarpa lyft: ”Man måste tro på det man gör”

– Jag är skeptisk till att allt ska vara isolerat med fast montage då kanalen är separat. Den är isolerad från bjälklaget och i hela sin längd fram tills att den mynnar ut på taket, säger Henrik Bergau, ventilationsmontör på Assemblin Ventilation AB i Borlänge.

– Det jag kan tänka mig är att man måste skruva bort den främre kryddhyllan och att det därför måste vara fast montage istället för slang.  

Han skickade ut en fråga till Facebook-gruppen Ventilationare utan gränser: var det han eller besiktningsmannen som hade rätt?

En kommentar tycker att besiktningsmannen är ute och cyklar:

”Gråslangen är till för att den ska brinna av för att slippa skorstenbrand, vilket jag tvivlar på, i dag är det godkänt med spiro hela vägen och 50 mm från brännbart, bättre att läxa upp besiktningsmannen.”

En annan kommentar lyder:

”Jag skulle köra gråslang i köksskåp om det är en skåpmonterad, spiro och isolering där den är inbyggd fram till skorsten.”

Från springpojke på fläktfabriken till världskänd innovatör och ventilationskonsult
David, 100, har jobbat med ventilation i över 80 år

VVS-Forum har inte fått någon expert att kommentera, frågan är omdiskuterad och svår att ge ett rakt svar på.

Men hur blev det då i det aktuella fallet? Jo, besiktningsmannen fick i alla fall rätt Henrik Bergau fick göra om jobbet och sätta in spirorör hela vägen.