Logga in

Så lyckades vi bli årets VVS-företag tre år i rad

Publicerad
19 sep 2022, 08:42

När Mikael Carlsson på Carlaplans Rör blev sjuk för några år sedan orkade han inte fortsätta som VVS-montör. Han funderade på att lämna yrket och avveckla familjeföretaget, men valde en annan väg – som blev en väg mot framgång.

Hemma hos Carlaplans Rör i Tvååker utanför Varberg hänger tre fina plaketter på väggen i lunchrummet. Det är utmärkelsen ”Årets Medelstora VVS-Företag” som företaget rott hem för de tre senaste åren. Vd Mikael ’Micke’ Carlsson berättar att en bidragande orsak till att företaget utvecklats så positivt de senaste åren är att han själv drabbades av en sällsynt hud- och muskelinflammation för drygt tio år sedan.

Läs också:
De tog över ett 150-årigt familjeföretag

Läs också:
Drömmen om VVS-jobbet blev sann efter åratal av kamp

– Jag hade jobbat i företaget i några år när jag blev sjuk och förstod att jag inte kunde jobba vidare som tidigare. Det var för fysiskt ansträngande. 

Eftersom Micke Carlsson inte ville släppa familjeföretaget så började han fundera på hur han kunde hitta en ny roll för sig själv och på samma vis ge företaget lite ny luft under vingarna.

Micke Carlsson

Men först, varför den Stockholmska klangen på en rörfirma på den Halländska landsbygden?  

– Firman hade grundats 1963 av min farfar Karl och min pappa Jörgen. Farfar byggde ett hus i Tvååker 1955. Då fick han den gatan uppkallad efter sig och området började kallas för ”Carlaplan”, så när firman startades blev det Carlaplans Rör, skrattar Micke Carlsson. 

När Micke Carlsson tog över företaget 2014 satte han sina förändringsplaner i verket. Företaget började expandera.

– Min uträkning var att om jag själv höll koll på allting på kontoret och ägnade mig åt att ta hand om våra anställda så skulle de anställda själva ta över ansvaret ute i fält och kontakterna med kunderna. 

Han berättar att företaget hela tiden varit månt om att personalen ska trivas och att de ska uppmuntras till egna initiativ, att alla ska hjälpa varandra när det behövs och ge varandra stöd så mycket som möjligt.

– Det fungerar jättebra nu. Vi har elva anställda och nio av dem är montörer. Två av dem är kvinnor och det tycker jag är extra fint. De betyder så mycket för andan i gruppen.

Att Carlaplans Rör blivit utsedda till ”Årets Hantverkare”, framröstade av kunderna, flera gånger hänger samman med företagets starka kundfokus, tror han.

– Vi har ett väldigt starkt fokus på punktlighet och på en god kommunikation med våra kunder. Är vi sena till ett jobb så meddelar vi det i god tid. Jag brukar uppmana mina medarbetare att behandla våra kunder på samma vis som de själva vill behandlade av folk de köper tjänster av, förtydligar Micke Carlsson.

En god hjälp för att klara det här med punktligheten och samtidigt säkra att ingenting blir bortglömt är det system med digitala arbetsordrar och inrapportering via mobilen som införts i företaget.

– I några år nu har vi använt Ten Webb Monty som är ett enkelt men effektivt system. Det gör också livet mycket lättare för vår ekonom Charlotte Larsson. Hon jobbar deltid här och får allt mer att göra, i takt med att uppdragen ökar. 

Omsättningen ökade från 13 till 17 miljoner kronor förra året. Just nu är det värmepumpsinstallationer som ligger bakom det mesta av tillväxten, i takt med de stigande energipriserna har efterfrågan formligen rusat i höjden.

– Vi har kylcertifiering och installerar alla typer av värmepumpar, men just nu blir det mest luft-luft värmepumpar eftersom de är lättast att få hem.

Micke Carlsson är bekymrad över tillverkarnas dåliga information om när en beställd vara kommer att levereras.

– Det kan dröja månader och så bara det dimper ner en sedan länge beställd pump utan att vi har fått information i förväg, säger han.

Läs också:
54-årige lärlingen Peter klarade slutprovet

Förra året landade Carlaplans Rör ett två plus två-årigt serviceavtal med Varbergs kommun. Det var åtta företag som kämpade om avtalet men till sist var det Micke Carlssons företag som vann dragkampen.

­– Kommunavtalet ger oss en god grundtrygghet och säkra inkomster en bra bit framöver. Det är inte bara kommunen utan också Varbergs Energi, Varbergs respektive Falkenbergs Vatten och kommunala fastighetsbolaget Varbergs Fastigheter som omfattas av uppgörelsen. Carlaplans rör fick merparten men delar uppdragen med ett annat lokalt VVS-företag.

Så nu har de anställda i företaget all anledning att känna sig stolta. Kommunavtalet gjorde mycket för självkänslan och att bli utsedda till Årets Hantverkare ännu en gång gjorde inte saken sämre …

Detta är Årets hantverkare

Med undantag för pandemin-åren hålls Hantverkargalan varje år. Den drivs av företaget Dorunner som har en webbtjänst där personer som söker en hantverkare kan anmäla ett projekt de vill ha hjälp med. 

Privatpersoner, bostadsrättsföreningar och andra som använder Dorunner betalar inget för att registrera sitt uppdrag, men däremot inviteras de att nominera och betygsätta de företag som de anlitar. Det är dessa kundomdömen som väger tyngst när Årets Hantverkare ska utses. Därutöver görs en kontroll av nominerade företags ekonomi och branschcertifieringar innan en vinnare slutligen utropas på Hantverkargalan.

När ett företag blivit nominerat blir de underrättade om detta och uppmanas då att tipsa nöjda kunder om att de kan hjälpa företaget i tävlingen genom att rösta på dem, men en viss kund kan inte rösta på fler än ett företag.

På hantverkargalan utses vinnare i kategorierna Bygg, El, Måleri och VVS – uppdelade på små, medelstora och stora företag; samt i kategorierna Badrumsentreprenör och Golventreprenör.