Logga in

En självklar komfort har fått en ny roll i hemmen

Publicerad
23 sep 2022, 06:00
| Uppdaterad
22 sep 2022

Den har varit en självklar komfort för svenskar länge. Nu går blandaren mot att också spela en roll för miljön, mot sjukdomar och som inredning. 

Kranveteranerna i FM Mattsson gjorde sin första tappkran 1876. I mitten av 1960-talet kom engreppsblandaren till de svenska hemmen, i början på 70-talet termostatblandaren och i slutet av 90-talet slog sensortekniken igenom. 

Sensorerna är fortfarande en central del i nuvarande trender och framtidsutsikter för blandartekniken av flera skäl.

– Det handlar om att för miljöns skull leverera vatten i rätt mängd för att få ned förbrukningen utan att försämra komforten. De sensorstyrda blandarna är också bra ur ett hygienperspektiv, säger Peter Hermansson, säljchef på FM Mattsson.

Beröringsfria blandare var förr något man hittade på offentliga toaletter men inte minst efter pandemin är de produkter för hemmet och anpassas därefter. I stället för krom tas de fram i olika färger, svart är mest populärt, och även funktionen anpassas för bostäder. Det går bland annat att ställa in spolningstid när blandaren installeras och för hemmabruk finns blandare som styrs med sensor men där det samtidigt finns ett analogt vred för att ställa in värmen.

Tänk på det här:

Av hållbarhetsskäl kan man med rätt utrustning låta bli att byta kran och istället sätta in en ny insats i kranen så har man en blandare som följer moderna krav på energieffektivitet och hållbarhet utan att byta ut allt.

Blandaren, så funkar den:

I kranen sitter en mjukstängande insats med två keramikskivor som styr vattenflödet mellan varmt och kallt och släpper ut olika mängder genom en spakmanövrerad kran. Med en sensorstyrd kran finns en magnetventil som sköter det. 

  1. Mjukstängande insats med två keramikskivor som styr fördelningen av kallt respektive varmt vatten.
  2. En knapp framme på den böjliga kranen växlar strålens koncentration så att den till exempel kan bli mer duschlik för att spola av grönsaker och annat.
  3. För bruk i hemmen kombineras sensorstyrningen med fysiska vreden så att konsumenten själv kan välja temperatur.
  4. Sensorn mäter ljuset och omvandlar det till en elektronisk signal som aktiverar vattenflödet.