Logga in

Kärt rörkaparbarn har många namn

Publicerad
12 aug 2022, 06:00

Den tar upp blygsamt med plats och är enkel att använda. Röravskäraren har en trygg plats i verktygslådan hos många.

Röravskärare, rörkniv, rörkap. Ett effektivt och smidigt verktyg har många namn, som man brukar säga. Det har funnits med åtminstone sedan 1800-talet och används för att få till ett rakt snitt genom kopparrör och elförzinkade rör. Den är mer stabil att använda än en bågfil när man inte har något skruvstäd att fästa röret i.

Fler klassiska prylar:
Allt du behöver veta om rörtången

Testa dina kunskaper:
Quiz: Vad kan du om värmepumpen?

Röravskäraren, den sort som inte är elektrisk, är liten och behändig i jämförelse med bågfilen eller tigersågen. Den kapar också rören på ett renare sätt och lämnar inte sågtandade ojämnheter efter sig i röret. Verktyget har en tillskyndare och supporter i Anders “Rörmokarläraren” Pargell. Han använder röravskäraren i sin undervisning för VVS-elever på gymnasiet.

– Verktyget är bra, både det elektriska och det manuella. Fördelen är att det blir ett rakt snitt som många tillverkare av kopplingar kräver i sin monteringsanvisningar, säger han.

Prylarnas pryl?
”Det här är verktygens verktyg”

Han har en egen favorit bland rörknivarna, som han själv oftast kallar dem.

– Som mycket annat så är valet av metod och verktyg väldigt personligt. Frågar du en rörmokare i dag så har denne en bestämd uppfattning kring detta verktyg och kan som jag vara väldigt kär i en typ av rörkniv. I mitt fall är det den från Rigid. Varför gillar jag just den så mycket? Det kan nog bero på att det var den modell jag fick som min egen och sedan har det fortsatt så.

Vrid inte trissan för hårt, då kan den gå sönder.