Logga in

En hjärttransplantation som sparar på både miljö och pengar

Publicerad
2 sep 2022, 06:10
| Uppdaterad
1 sep 2022

Den gör det den ska utan att det märks. Cirkulationspumpen är ett hjärta i huskroppen.

Vare sig det är värme, kyla eller tappvarmvatten den trycker ut i fastigheten så är cirkulationspumpen generellt en stor energiförbrukare. Det gäller framför allt äldre modeller, vilket kan ge stora besparingar både på miljö och plånbok i det fall kunden väljer att byta till en ny pump. 

Läs också:
5 komponenter som ofta går sönder

Läs också:
En modern cirkulationspump betalar sig snabbt

– Man har tidigare brukat säga att på tre år har man fått tillbaka pengarna på ett pumpbyte av äldre omodern typ. De moderna pumparna har oftast inbyggda styrfunktioner så att man kan ställa in dem på ett helt annat sätt än tidigare, säger Hans Söderström, expert på installationsteknik på Installatörsföretagen. 

Äldre pumpar med ett antal fasta lägen tenderar ofta att stå i sina skrymslen och köra på hög eller maximal effekt oavsett behov året runt. De moderna elektroniskt styrda pumparna är gjorda för att optimera energiförbrukningen. 

– I dag installeras ofta ett överordnande styrsystem för hela fastigheten där alla olika funktioner samverkar och kommunicerar fastighetsdata för att optimera hela driften genom AI. Viktigt här är att välja komponenter för öppna styrsystem, säger Hans Söderström. 

Läs också:
Osålda värmepumpar löser leveransproblem

  1. Katafores-ytbehandlingen gör att vätskor på ned till 2 plusgrader kan pumpas runt oavsett omgivande temperatur och luftfuktighet.
  2. En keramisk axel och lager gör att inga magnetiska partiklar sugs till viktiga delar av pumpen. 
  3. Avläsaren sitter på pumpen och kommunicerar med en app. Flödes-data förs över direkt till appen som i sin tur beräknar hur flödet ska ställas in efter behov. 
  4. Vid start vibrerar pumpen för att bryta loss partiklar. 

Många har överdimensionerade cirkulationspumpar. Välj rätt storlek och säkerställ att pumpen inte placeras på ett sätt som gör att flödet blir bäst. Många fabrikanter har dimensioneringsprogram på sina hemsidor.