Logga in

Avloppsdiggarna säkrar rörfirmans inkomster

Publicerad
16 aug 2022, 09:08

För Comfortföretaget Mählqvist Rör i Vingåker har enskilda avlopp varit en säker inkomstkälla ända sedan starten 1943. Ägaren Mikael Mählqvist ger sina bästa tips till VVS-företag som vill ge sig in i branschen.

Text

Mikael Mählqvist, Mählqvist Rör.

– Vi har hållit på med enskilda avlopp sedan starten och driver den verksamheten härifrån Vingåker, säger Mikael Mählqvist som inte bara är delägare i Mählqvist Rör utan även den tredje generationen som sitter vid styrspaken i familjeföretaget.

Mählqvist Rör grundades av Artur och Thora Mählqvist för snart 80 år sedan. Sönerna Gunnar och Lennart tog över så småningom och därefter Mikael Mählqvist.

Under en period på 70-talet hade företaget över hundra anställda och en stor verksamhet inom vägbyggnad och VA, men numera är fokuset inställt på VVS-arbeten, med enskilda avlopp som ett viktigt komplement.

–  Det brukar bli ett femtontal anläggningar om året. Vi samarbetar med en lokal markentreprenör som svarar för grävjobben men erbjuder kunderna nyckelfärdiga lösningar, förklarar Mikael Mählqvist. 

Läs också:
“Min verksamhet krossades över en natt”

Läs också:
”Inför rotavdrag för enskilda avlopp”

Begreppet nyckelfärdigt handlar i det här fallet omfattar allt från projektering, myndighetskontakter med tillstånd och annat pappersarbete, till utförande och överlämning till kund. Sedan erbjuds kunden serviceavtal med årliga kontroller och annat – som antingen tillverkaren utför eller Mählqvists egen personal.

– Serviceavtalen är viktiga för de innebär ju att vi får ett fastare band till kunden och de är ofta inkörsport till andra arbeten inom VVS.

Mählqvist Rör erbjuder avloppslösningar från två olika tillverkare – minireningsverk eller markbäddar från Conclean och minireningsverk från Uponor. Fördelningen mellan minireningsverk och markbäddar följer det som verkar vara den allmänna trenden – markbäddarna tar över allt mer..

– När minireningsverken kom ut på marknaden för tjugo-trettio år sedan såg det ut som om de skulle ta över helt och hållet, men nu börjar våra kunder att gå tillbaka till markbäddarna, konstaterar Mikael Mählqvist. 

Han tror att det beror på att minireningsverk kräver mer service och underhåll som ligger bakom den utvecklingen, parat med att moderna markbäddar är enkla att anlägga och inte kräver lika mycket grävning och ytor som de traditionella infiltrationsbäddar man anlade för 30-50 år sedan.

– Apropå gamla anläggningar så är det uppenbart att många får ligga orörda i allt för lång tid. Frekvensen på utbyten och renoveringar är väldigt låg, det finns avloppsanläggningar som är 50 år eller äldre och ändå inte byts ut.

Mikael Mählqvist tycker
att kommunerna har för dåligt fokus på kontroll av de enskilda avloppen och att det kan bero på att det brister i regelverken kring hur och när den ska utföras.

– Därför är det positivt att en proposition om tydligare regelverk nu ligger på riksdagens bord. Men det är också synd att det inte finns några krav på certifiering av VA-anläggningar eller av de företag som utför dem.

Bristen på formella regler hanterar Mählqvist Rör genom att se till att hålla kompetensnivån på området så hög det bara går. Utbildning skaffar företaget sig via sina leverantörer, men också genom att ta del av deras konkurrenter har att erbjuda i utbildningsväg.

– På senare år har det ju hänt en hel del på det här området – det kommer många nya lösningar och det jobbas brett med att förbättra tekniken. Så det gäller att hänga med hela tiden.

Mikael Mählqvist berättar att området runt Vingåker erbjuder en jättemarknad för enskilda avlopp. Här finns inte minst många stora fritidshusområden vid de vackra sörmländska sjöarna där det saknas kommunala avlopp.

Läs också:
Därför är utsläppen från naturhus så låga

– Jag önskar bara att husägarna kunde ta sig lite i kragen och rannsaka sig själva när det kommer till frågan om när det är dags att göra något åt de gamla avloppen, suckar han.

Fem tips för jobb med enskilda avlopp

Enskilda avlopp är ett jättebra ben för VVS-företag att stå på, tycker Mikael Mählqvist. Här är hans bästa tips till kollegor som vill ge sig in i den branschen

• Börja med att utbilda dig och din personal om de regelverk som gäller.

• Prata med ansvariga på kommunen om hur de ser på olika typer av enskilda avlopp.

• Kolla runt bland de olika fabrikanterna för att hitta de lösningar som kan tänkas falla just din kommun bäst i smaken, fråga efter data från tester och provtagningar som kan ge information om reningsgraden.

• Ta hjälp av en välrenommerad markentreprenör som helst ska ha egen erfarenhet av att gräva för enskilda avlopp.

• Försök hitta branschkollegor som är duktiga på området och villiga att dela med sig av sina erfarenheter.

Fakta | Mählqvist Rör AB

• Grundat 1943 i Vingåker

• Kontor i Vingåker, Flen och Katrineholm

• Omsättning 2020: 58,8 mkr

• Antal anställda samma år: 35

• Vinstmarginal: 3,3 %