Logga in

Priserna höjs – andra grossister följer efter Ahlsell

Publicerad
8 jun 2022, 13:00
| Uppdaterad
17 jun 2022

Nyligen gick Ahlsell ut och aviserade om prishöjningar på upp till 30 procent. Men hur resonerar andra grossister? Vi har frågat.

Att det osäkra läget på världsmarknaden och kriget i Ukraina påverkar priset på material och produkter råder det ingen tvekan om.

Prishöjningar är att vänta från fler grossister, även om ingen annan är lika tydlig med exakt hur stora de blir.

Höjda världsmarknadspriser är en orsak till prishöjningarna hos Ahlsell
Ahlsell höjer priserna med upp till 30 procent

Hyllor håller ordning på prylarna och gör automatiskt inköp när lagret börjar bli tomt
De har grossistlager hemma på firman

Carpings har aviserat en prishöjning den första juli 2022.

Gustaf Carping, vd på Carpings.

– Det är inte bara en materialinflation, utan även en samhällsinflation, där löner, transporter och tjänstebilar blir dyrare och dyrare, säger Gustaf Carping, vd på grossisten Carpings.

Gustaf Carping säger att han för tillfället inte har de exakta prishöjningarna, men berättar lite om vad som väntar. Han menar att Carpings ändå är rätt försiktiga i jämförelse med leverantörerna, som är påverkade av de kraftigt höjda råvarupriserna.

– Det kan handla om 25-procentiga höjningar på enskilda artiklar. För 2021 låg den generella prishöjningen på 12 procent och jag tror inte att 2022 kommer att bli bättre, säger Gustaf Carping.

– Vissa av våra kunder handlar material före prishöjningarna. De ser om sitt hus och är strategiska och det gör de helt rätt i. 

Samtidigt är brist på material ett problem som kan ställa till det. 

– Det räcker med att det saknas små komponenter så kan de inte göra klart installationerna. Men vi gör allt vi kan för att våra kunder ska få sina grejer i tid. I slutändan är det ju slutbeställaren som får betala för materialbrist och leveransproblem.

Marknadschefen på Lundagrossisten, Mats Pettersson, uppger att man inte har sommarens priser färdiga än, men att vårens prishöjningar i genomsnitt legat på närmare 1,9 procent.

– Orsaken till prishöjningarna är leverantörernas prishöjningar, säger han.

Fullsorterade hämtlager och välutbildad personal är konceptet
Här bygger Lundagrossisten åtta nya hämtlager

Prishöjningarna hos grossisten BraGross ska vara klara till 6 juli 2022.

Situationen i vår omvärld har alltmer kommit att handla om kriget i Ukraina, nu när vi lämnat den akuta fasen av pandemin bakom oss, säger inköpschefen Jörgen Rosén och fortsätter:

– Tyvärr fortsätter det därför råda brist på flertalet råvaror på världsmarknaden. Detta i kombination med ökande priser på transporter och många övriga tjänster gör att vi till sommaren har aviserats stora prishöjningar från våra leverantörer.