Logga in

Nyexade – men de vill inte jobba med VVS

Publicerad
30 jun 2022, 06:00
| Uppdaterad
28 jun 2022

Intresset för att gå vidare som lärling efter VVS-studierna har minskat, visar färska siffror. Fougnine Kone och Ella Peleback har andra jobbplaner efter studenten. 

88–89 procent av eleverna på VVS- och fastighetsprogrammet brukar svara att de vill ta branschcertifikatet när studenten närmar sig. Men i år visade branschens yrkesnämnd, VVSYN:s enkät ett intressetapp på cirka fyra procent.

Student 2022
Dyrbar last på väg att förstärka rörbranschen

Taggad för yrket
”Ventilationssystem är som ett pussel”

Fougnine Kone, 19, är en av de som bestämt sig för att satsa på något annat i framtiden. Just nu sommarjobbar hon i livsmedelsaffär.

– Jag tyckte inte att det var så intressant som jag trodde. Det slutade vara roligt efter ett tag, säger hon direkt efter studenten från Hushagshymnasiet i Borlänge.

Hon trivdes i skolan och
hade en bra praktik men kände med tiden att VVS-montör inte var hennes grej.

– Jag gillade när vi svetsade i verkstaden så jag har sökt en svetsarutbildning till hösten. Man kanske kan jobba i industrin till exempel. Jag hoppas att jag kommer att fortsätta att tycka det är roligt, säger hon.

Det är ett jätteroligt yrke så känner jag för att jobba med det i framtiden så gör jag det.


Ella Peleback, 18, som också är klar med VVS-utbildningen på  Hushagsgymnasiet – ett certifierat VVS-college – tänker inte heller jobba som VVS-montör.

– Jag började på industriprogrammet men bytte till VVS eftersom det är bredare och tänkte ända till trean att jag skulle jobba som rörmokare. Sedan chansade jag och sökte ett jobb som terminalarbetare på Masterfrakt som jag fick. Jag trivs jättebra med det så det vill jag fortsätta med.

Även hon är jättenöjd med utbildningen som hon tycker har varit jättebra.

Finns det något särskilt som skulle kunna få dig att komma tillbaka till VVS-branschen så småningom?

– Nej, det är ett jätteroligt yrke så känner jag för att jobba med det i framtiden så gör jag det, säger hon.

Hushagsgymnasiets rektor, Anna Torssander, är inte förvånad över elevernas beslut:
– Man är så ung när man väljer gymnasium så det är svårt att bestämma vad man ska jobba med redan då. Det viktigaste är att man gör klart sin gymnasieutbildning.  Vi är fullt medvetna om att alla inte kommer ut i yrket men är glada att de får med sig värdefulla kunskaper. Praktiska kunskaper, som VVS, kan man ha användning för senare i livet, säger hon.

Är det svårt för VVS-eleverna att hitta lärlingsplats?

– Nej, vi har ett nära samarbete med branschen så det brukar inte vara några problem, säger hon.

Henrik Johnsson, utvecklingsledare för VVS-college, gymnasiearbete och kunskapsprov för skolor på VVSYN tror att det lilla tappet i målet att ta branschcertifikat kan hänga ihop med att gymnasieutbildningen påverkats av pandemin på olika vis.

Från vård till VVS
Drömmen om VVS-jobbet blev sann efter åratal av kamp

– Normalt sett brukar avhopp och byten ske under höstterminen i ettan fram till höstlovet. Men det är inte konstigt att vissa som går hela utbildningen sedan vill göra något annat, säger han.
Ser man däremot till vuxenutbildningen brukar intresset för att gå i mål med certifikatet ligga stabilt runt 100 procent.