Logga in

Nekades lärlingsplats – blev rörkonstruktör

Publicerad
22 jun 2022, 09:02

För fyra år sen hade Simon Nilsson, 25 år, och Linus Wallin, 25 år, i Karlstad sökt mängder med lärlingsjobb på olika VVS-företag, utan att få napp. Men en av dem lyckades hitta en annan väg till VVS-branschen.

UPPFÖLJNING. När Simon Nilsson och Linus Wallin vinkade med studentmössorna från lastbilsflaket efter tre år på VVS- och fastighetsprogrammet trodde de att den ljusnande framtiden var deras. Men de fick ingen lärlingsplats, därmed var dörren stängd för dem att bli certifierade VVS-montörer.

När VVSForum träffade Simon och Linus 2018 var de uppgivna och frustrerade. De hade fått höra att VVS- och fastighetsprogrammet skulle ge dem jobb direkt.

390 kronor för en lärling och 270 för en praktikant: För dyrt ansåg kunden.
Hur mycket ska man fakturera för en lärling och en praktikant?

Siffrorna är på väg uppåt jämfört med när det var som sämst
Lärlingsplatserna blir fler igen efter coronatappet

Dessutom att det saknades cirka 10 000 VVS-montörer och elektriker i installatörsbranschen.

Men att det skulle vara lätt att komma in i VVS-branschen visade sig stämma dåligt med verkligheten för Simon och Linus. Trots att bägge fått godkänt i alla ämnen från det treåriga VVS- och fastighetsprogrammet så fick de ingen lärlingsplats.

Simon Nilsson. Foto: John Areblad

Utan lärlingsplats får man inte göra branschprov och därmed finns ingen möjlighet att bli certifierad VVS-montör.

– Jag jobbade som ställningsbyggare och gav upp drömmen om yrket, om att bli rörmokare, säger Simon Nilsson, i dag 25 år och spricker sen upp i ett leende och tillägger:

– Men nu är jag rörkonstruktör.

Simon Nilsson vidareutbildade sig i två år på Yrkeshögskolan vid Karlstad Teknikcenter. Sedan augusti 2021 arbetar han som rörkonstruktör på teknikkonsultföretaget Cowi i Karlstad.

Simon Nilsson jobbar med processtekniska lösningar för rör och anläggningar och gör CAD-ritningar åt teknik- och industribranschen. Han väljer komponenter och material, ritar flödesscheman och 3D-modellerar.

Han är en av Sveriges äldsta VVS-lärlingar
54-årige lärlingen Peter klarade slutprovet

Linus Wallin kände sig grundlurad av studievägledare och lärare. Det var ingen som verkligen förklarade att den tvååriga lärlingsanställningen är ett nålsöga som det krävs stor ansträngning för att ta sig igenom. Vad hände med honom?

– Jag åkte till Norge och jobbar inom restaurangbranschen, först som bartender och servitör och nu som pappaledig restaurangchef.