Logga in

”Det är sällan folk är sjukskrivna här”

Publicerad
9 dec 2021, 09:13

Varje dag börjar med planeringsmöte och när montörerna åker ut på jobb får ingen lyfta för tungt. Det är några av idéerna för en friskare personal som gör att Mikael Boström i Östersund är nominerad till årets arbetsgivare.

Nio personer jobbar på rörfirman på Frösön i Östersund. Många fler än så vill ägaren Mikael Boström inte ha under sig, han fokuserar hellre på annat än att växa.

– Jag har inte startat firman för att bli miljonär utan för att det är kul att hålla på med rörmokeri, säger han.

Läs mer om arbetsmiljö:
Här är de vanligaste arbetsskadorna

Läs mer om arbetssjukdomar:
”Jag har kört över min kropp för många gånger”

Företaget är ett av fem nominerade till Galaxen Byggs pris “Årets arbetsgivare” med motiveringen att fokus här ligger på de anställdas välmående. Det handlar inte bara om generositet från ägarsidan, Mikael Boström är övertygad om att han själv tjänar på det.

– Det är sällan folk är sjuka här.

En studie vid Luleå tekniska universitet visar att majoriteten av de i byggbranschen som varit med om allvarliga olyckor på jobbet hade känt obehag redan inför uppdraget på grund av bristande tid till planering. På Boströms rör börjar varje dag med en gemensam frukost och 45 minuters planeringsmöte för alla. 

– En del arbetsgivare ser det som en förlust – hur kan man låta personalen bara sitta där? Men om man skickar ut alla direkt på morgonen och de far iväg snabbt för att inte få skäll så ringer de tillbaka och frågar vad de ska göra och det tar en halvtimme. Bättre då att ta ett möte direkt och gå igenom allt. Vi får allt gjort snabbare när de vet exakt vad de ska göra innan de åker ut, säger Mikael Boström.

– Ofta blir nyanställda utkastade i verkligheten och får åka och laga en värmepump till exempel utan att veta riktigt hur de ska göra. Sedan står de och kliar sig i huvudet och känner press från kunden. Det är inte meningen att man ska ha ont i magen för att man åker ut på jobb men det tror jag många i den här branschen har faktiskt.

Mikael Boström, vd på Boströms rör. Foto: Privat.

Mikael Boström ser frukostmötena som en chans att planera uppdragen bättre. När de anställda är samlade kan de prata igenom respektive jobb och tipsa varandra om hur man bäst utför dem. Det är också meningen att de ska förhindra varandra från att göra farliga eller tunga jobb ensamma, något som är lätt hänt när man jobbar ensam och hamnar i en situation där något snabbt måste lösas. 

– På de större firmor jag varit hos så var man tvungen att göra allt själv och fick inte ta hjälp. Här ska ingen lyfta saker som badkar ensam. Varje morgon så ska alla berätta vad de ska göra, på så vis kan man upptäcka sådant och när någon tycker “det där fixar jag själv” så kan vi andra säga ifrån att det där ska ni vara två på.

Funkar det alltid för att undvika tunga lyft?

– Nej man får hitta på andra saker också. Det senaste vi börjat med är att vi lejer flyttfirmor när vi ska in med värmepumpar i källare. Vi ska inte lyfta dem, det är bättre att ta in en firma som har grejerna och kunskapen som behövs för att göra det rätt. Vi bilar inte i betong heller, vi lejer proffs till det.

Mikael Boström har egen erfarenhet av att slita ut kroppen i VVS-branschen och vill inte att hans oftast yngre personal ska råka ut för samma saker. Återigen är det inte enbart av godhjärtade skäl, han är övertygad om att det förutom besparat lidande också leder till fördelar för hans företag.

– Jag har haft många diskbråck och genomgått sex operationer: två i nacken, två i ryggen och bägge knäna. Jag har förstört mig. Det ska inte de behöva göra.

Men vissa kanske inte har resurser att göra som du?

– Det finns ingen som tjänar på att tänka så. Har man en chef som jagar minuter och som man tycker är ett pain in the ass, hur mycket vill man ställa upp då? Jag kan lita på att jag har med mig mina gubbar. Jag förlorar inga pengar på det, firman går väldigt bra och jag kan inte klaga på vinsten.

Läs om vibrationsskador:
”Det är enorm skillnad på gamla och nya verktyg”

– Folk är nästan aldrig sjukskrivna förutom när någon åker på en förkylning. För ett tag sedan har jag en kille som fick problem med nacken, då hjälptes vi åt att styra om hans arbete så att han aldrig behövde lyfta. Han hade gått på sprutor och allt möjligt men när vi tog bort moment så att han slapp hålla på med tunga lyft blev han frisk. Krämporna försvann sakta men säkert och i dag äter han ingen medicin. Det tror jag alla tjänar på.