Logga in

”Det är många i branschen som är kreativa problemlösare”

Publicerad
1 dec 2021, 06:00

Han har inte fyllt 30 men ändå hunnit med både att jobba som rörmokare i ett gäng år och starta eget företag. David Uldén har dessutom gjort en bok med VVS-hacks och ur den kommer innehållet i årets julkalender.

Han började jobba som VVS-montör i småländska Gamleby för tolv år sedan och har aldrig riktigt släppt yrket. Men sedan fem år tillbaka är 29-årige David Uldén också egenföretagare med ett flertal idéer om hur man förbättrar jobbvardagen.

Läs mer om nya idéer:
Många företag missar anställdas innovationer

Läs mer om nya produkter:
”Jag lovar att det kommer 100 nya produkter i år”

En av dem är boken “VVS-Hacks – 40 smarta och enkla tips som gör VVS-yrket roligare och lättare”. Där trängs tips och tricks från VVS-montörer runt om i Sverige och de bästa “hacksen” kan man just nu ta del av i julkalendern på VVS-Forums webb. 

– Boken började med en tanke jag fick när jag jobbade som rörmokare på ackord i Stockholm. Jag funderade mycket på hur man löser problem snabbt och smidigt och frågade många om de kommit på några smarta lösningar. Jag skrev ned tipsen som jag sedan började dela till mina kolleger och i slutändan blev det en bok av dem, säger David Uldén. 

– Den var egentligen mest tänkt som en rolig grej för de som är nya i yrket och som en present. 

Det verkar finnas mycket kreativitet där ute?

– Ja, verkligen. Det är väldigt många i branschen som är kreativa problemlösare och har kommit på smarta lösningar på problem men som inte alltid når fram till folk. Många vill ta yrket till nya och bättre nivåer. Till exempel har vissa gjort egna verktyg för att underlätta arbetet, säger han. 

Tipsen är något Cajsa Wargska på det sättet att de oftast handlar om att man tager vad man haver när man stöter på diverse hinder på fältet. Till exempel får läsaren veta hur man fixar en egenbyggd arbetslampa med hjälp av en mobiltelefon och en flaska vatten. Det handlar också om användbara handgrepp, som en manöver för att lättare få loss en gammal koppling som sitter stenhårt. 

Om boken mest var en kul grej så är verktygen David Uldén tar fram för det egna bolaget Plumbear det centrala i hans karriär just nu. Tanken är att skapa verktyg särskilt anpassade för VVS-montörer. Det har blivit tre prylar hittills.

– Jag började med VVS-kniven som jag tog fram när jag jobbade som rörmokare. Jag såg att mina kolleger köpte väldigt många knivar och tog fram en prototyp som de tyckte var intressant. 

Vad är grejen med den här kniven?

– Man utnyttjar baksidan på den så den håller betydligt längre. Många som skrapar eller fasar rör slår med kniven, använder den som ett brytjärn och skrapar på gängor. Den här kniven är slipad på ett sätt som ger en annan vinkel på bladet så att det ät lättare att fasa plaströr och det finns tänder så att du kan göra grader på rör när du ska lina eller gängtejpa dem.

Förutom kniven har han konstruerat ett vattenpass och en hink som är menade att passa just för VVS-jobb.

– Jag gjorde mycket badrum och tyckte vattenpassen var för stora så jag skapade  ett som får plats i fickan och lade till en liten skruvmejsel. Hinken som man kan reglera storleken på har jag precis tagit fram. När jag åkte runt på service så var det svårt att hitta en hink som passade när man tappade ur radiatorer. Jag såg andra skära till dem. Den ska bli kul att testa.

Läs första luckan i årets julkalender:
Lucka 1: Ett enkelt knep för att skilja på varmt och kallt

Har du något mål med din verksamhet?

– Det första målet var att komma ut i butik och se mina egna knivar på hyllorna. Jag tycker att det är så himla roligt så om jag kan livnära mig på det och få fortsätta göra nya verktyg är jag jättenöjd.

Saknar du aldrig själva VVS-yrket?

– När det händer så hör jag av mig till någon rörfirma och hoppar in där det behövs. Det är jätteroligt att träffa gamla kollegor och vara med i tjatet lite, det är socialt också.

David Uldéns tre favorithacks ur boken:

När du ska skala av ytterhöljet på ett pexrör tar du en bit 18-kopparrör eller ett 18-pvcrör och har mellan röret och ytterhöljet. Det blir lättare att skala och röret skadas inte. (Inskickat till boken av Erik Åberg)

När du ska kolla ett T-rör så kan du stoppa i ett rör i kopplingen och använda det som handtag. Du får mer stabilitet på T-röret och det blir då lättare att jobba med under installationen. (Inskickat av Göran Lindgren)

Ibland har man en läcka som är svår att komma åt med hink. Använd en påse istället. Men kolla så att påsen är hel först genom att blåsa upp den. Smidigt att alltid ha med sig en liten påse i fickan, då är man alltid redo vid paniksituationer. (Inskickat av Leif Bergman)

Tävling: Har du egna VVS-hacks att tipsa om? Skicka in dem till oss på redaktion@vvsforum.se! De tre bästa knepen belönas med ett exemplar var av boken.