Logga in

VVS-Forums 10-i-topp – de mest lästa artiklarna 2020

Publicerad
30 dec 2020, 06:00

Vi önskar alla våra läsare ett gott nytt år genom att uppmärksamma den bästa läsning i VVS-Forum 2020. Varsågoda, här kommer tio läsarfavoriter i repris.

NYÅRSKAVALKAD. En elslukande värmepump hör till VVS-Forums mest uppmärksammade artiklar. Passa också på att läsa om montören som körde firmabil utan körkort – i 14 dagar.

1) Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom

Kunden menade att värmepumpen ökade elanvändningen.

Luftvattenvärmepumpen som YIT/Caverion installerat skulle sänka elanvändningen på gården i Nyköping, istället ökade förbrukningen.

Vad var det som gick snett?

 

 

2) ”Vi vågar inte använda vårt nya badrum”

Kan hålen vid tvättstället och duschblandaren orsaka fuktskador?

Det nyrenoverade badrummet står oanvänt i kedjehuset i Luleå. De boende är oroliga för att hålen vid tvättstället och duschblandaren ska orsaka fuktskador. Men VVS-företaget menar att husägarna bara vill ha ett nytt badrum.

 

3) Montör körde firmabil utan körkort i 14 år

En montör på Bravida körde firmabil i 14 år - utan körkort

En montör på Bravida avskedades sedan det kommit fram att han kört servicebil trots att han saknat körkort.

4) Dolt fel bakom krånglande bergvärmepump

Bergvärmepumpen krånglade och kunden krävde pengarna tillbaka.

Felmeddelandena avslöjade att något störde den nyinstallerade bergvärmeanläggningen. Kunden krävde pengarna tillbaka, men fick nobben.

5) Rördragningar utanpå vägg är billigare än inbyggda rör

Är det billigare att dra rör utanpå än inne i väggen? Badrumsrenoveringen i en bostadsrätt i Stockholm landade i en tvist.

6) Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

Vattenläckage i vardagsrummet hos boende i lyxbygge i Stockholm.

Vatten droppade in i vardagsrummet hos boende i lyxbygget Norra Tornen i Stockholm. Men underentreprenören Eriksson VVS i Gävle AB svär sig fri.

 

 

7) Vägrade göra icke-fackmässig värmepumpinstallation

Kunden ville att luft/luftvärmepumpen skulle placeras på ett icke fackmässigt sätt. Något som installatören inte ville göra. Tvisten slutade i Allmänna reklamationsnämnden.

8) Hur vanligt är det att värmepumpar ökar elanvändningen?

Hur kan elförbrukning öka med nästan 50 procent efter att värmepumpen installerades? Vad störde bergvärmepumpen? och vilket är billigast – rördragningar utanpå eller inne i vägg?

9) Husägarna har varit utan varmvatten och värme i tre år

I närmare fyra år har paret varit utan värme och vatten efter att återuppbyggnaden av deras villa havererat. En konflikt om byggfel och fakturering har lett till att deras kontakt med VVS-firman nu sköts via jurister. Ärendet är för omfattande för att ARN ska ta sig an det.

VVS-företaget gick i konkurs och de anställda blev av med jobbet.

10) ”Jag känner en sådan skuld mot mina anställda”

Efter 33 år så gick det inte längre. Hans skötebarn, VVS-företaget i Årsta i Stockholm, gick i konkurs och de anställda blev av med jobbet.