Logga in

Självlärande vattenfelsbrytare förvarnar om skador

Publicerad
1 okt 2020, 06:00

Tollcos samarbete med Internet of things-företaget ledde till en smartare vattenfelsbrytare.

Tollcos vattenfelsbrytare Waterfuse Villa Control upptäcker och förhindrar vattenskador i hela huset genom att kontrollera tryck, temperaturer och flöden dygnet runt. Vattentillförseln stängs av automatiskt vid läckage eller onormala flöden.

– Den känner även av frostrisker samt om det finns vatten på fel ställen och stänger då av tillförseln direkt, förklarar Clas Crafoord Olsson, marknadschef på Tollco.

Övriga artiklar i serien:

Listan: Här är årets nya produkter
Så hittar utvecklarna de smartaste lösningarna
Mindre trängsel i skåpen med prefabricerade stamfördelaren
Självlärande vattenfelsbrytare förvarnar om skador
”Vi har tagit fram världens bästa blandare”
Retroprylar: 1800-talsbadkaret hade inbyggd kamin

 

Clas Crafoord Olsson”Den känner även av frostrisker samt om det finns vatten på fel ställen och stänger då av tillförseln direkt.”

Via en digital plattform och produktens app blir den hela tiden smartare genom maskininlärning. Det är även möjligt att koppla på nya funktioner genom att skicka ut uppdateringar till enheten utan att kunden behöver göra något.

Den nya vattenfelsbrytaren, appen och plattformen är resultatet av samarbete mellan Tollco och Hiotlabs, som ingår i Polygongruppen.

– Jag och några kollegor hade nyligen gått en Internet of things-utbildning och satt och skissade på nästa generation av vattenfelsbrytare. I samma veva fick vi kontakt med några grabbar från Hiotlabs, som börjat ta fram en preventionsplattform, berättar Clas Crafoord Olsson.

Hiotlabsmedarbetarna var apputvecklare och programmerare. Vd:n och grundaren Jonas Deibe var dessförinnan teknisk chef på Folksam och kände till vattenskadeproblematiken väl.

– De tyckte därför att vattenskador var en bra ände att börja i för sin plattform Fairtrail. När vi hade träffats några gånger kom vi fram till att det var en god idé att göra någonting tillsammans, säger Clas Crafoord Olsson.

Tollco bidrog med hårdvaran, produkten, Hiotlabs med mjukvaran.

– Det vi fått ihop nu lirar bra ihop, säger Clas Crafoord Olsson.

Vattenfelsbrytaren tar också hänsyn till vädret genom meteorologiska data från SMHI.
Den kan kopplas in i ett större nätverk med digitala bevakningstjänster för fas­tigheter, där inbrottslarm, brandvarnare och fuktindikering ingår.

Den digitala plattformen är i första steget utvecklad för försäkringsbranschen och fastighetsbolag.

– Om mätvärdena sticker ut onormalt kan ett försäkringsbolag i förväg få signaler om att något händer hos kunden. De kan då ringa direkt till kunden och kanske förekomma en vattenskada, säger Clas Crafoord Olsson.

Länsförsäkringar kommer nu att installera vattenfelsbrytaren hos kunder i Stockholmsområdet under en treårsperiod.

Tollco gick in på vattenfelsbrytarmarknaden för tre år sedan genom köpet av inkråmet i bolaget Prevecta och varumärket Waterfuse.

Nästa steg är ett lägenhetssystem för vattenfelsbrytaren.