Logga in

Expertens bästa tips på lönsamma VVS-åtgärder

Publicerad
27 sep 2019, 06:00

Energikonsulten Roland Jonssons ”5 i topp”.

En del hajpar solceller, andra ser framtiden i individuell mätning av varmvattenförbrukning (IMD). Energikonsulten Roland Jonsson anser att VVS-branschen sitter på andra lösningar:

”Jag tycker att vi borde fokusera på VVS-åtgärder som är lönsamma”.

Här är Roland Jonssons åtgärdslista.

1.

Avlopsvärme­växlare är en lösning som vi kommer att få se allt mer av. Enligt nya mätningar spar man cirka 20 procent varmvatten. Det är en installation som passar VVS-branschen bra, bättre än IMD för varmvatten.

Läs mer: Experten: Snålspolande blandare ÖKAR energianvändningen

2.

Cirkulationspumpen är en bra investering, betydligt mer lönsam än solceller. En energieffektiv pump som går dygnet runt ger stor energibesparing. Tyskland har till exempel infört stöd för detta.

3.

Nya fläktar, direktverkande och energieffektiva – liksom cirkulationspump är det en investering som snart är återbetald och mer lönsam än solceller.

Läs mer: Här är de lönsamma åtgärderna som missas 


4.

Kombinationsdrift: Värmepump och pellets ger en väldigt intressant teoretisk kalkyl. Kan bli en framtidslösning.

Läs mer: ”Att isolera rören ger störst energibesparing”

5.

Minska VVC-förlusterna som är alldeles för stora. I många fall då nya hus inte klarar energikraven är det för att energiförlusterna från VVC är för stora. Men vad gör vi åt eländet? Behöver vi ens VVC? Det kanske kräver ett annat tänk; att branschen får hitta sätta att ta betalt för rör vi inte drar, att istället ta betalt för energibesparingen.