Logga in

Kommunalt bolag köpte stort VVS-jobb utan ny upphandling

Publicerad
30 apr 2019, 10:56

VVS-företaget hade ramavtal med kommunen för småjobb – men fick även ett större VVS-jobb utan upphandling. Nu prövas beställarens agerande i domstol. 

Det var i maj 2018 som Huddinge kommuns bostadsföretag Huge ingick ett avtal med ett företag om VVS-arbeten i en byggnad. Arbetet bestod i att dra nya varmvattenledningar på varje våning i byggnaden, totalt 60 ledningar.  

Svanströms kritik: Upphandlarna kunde varit öppna med att lägsta pris gällde

Kontraktsvärdet var närmare 3 miljoner kronor. I avtalet anges att det är fråga om ett avrop från ett befintligt ramavtal för VVS-arbeten som man sedan tidigare tecknat med VVS-företaget. Men det gällande ramavtalet medgav ett högsta kontraktsvärde på 1 miljon kronor. 

Huge gjorde därmed en otillåten direktupphandling, vilket är ett brott mot lagen om offentlig upphandling (LOU), anser Konkurrensverket. Huge borde ha annonserat ut det nya uppdraget för en ny upphandling där fler företag kunde lämnat anbud.

– Att inte följa förutsättningarna i sina annonserade ramavtal kan leda till sämre konkurrens. Leverantörer kan komma att avstå från att lämna anbud på ramavtal om de tror att potentiella avrop är av mindre värde, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Karin Lunning i ett pressmeddelande.

”Det står inte riktigt rätt till med konkurrensen” – Anbuden i offentlig upphandling minskar

Konkurrensverket vänder sig till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att domstolen dömer Huge att betala 220 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

– Vi ser självklart allvarligt på att Konkurrensverket anser att vi brutit mot upphandlingsreglerna. Vi har dock valt att inte kommentera detta vidare förrän förvaltningsrätten sagt sitt, säger Karin Strömberg Ekström, vd för Huge Bostäder till nyhetssajten Inköpsrådet.se.

Så blir du en vinnare på offentlig upphandling