Logga in

T-bulten irriterar rörmokare

Publicerad
1 okt 2018, 07:55

Har T-bulten blivit sämre på senare år? Klart är i alla fall att komponenten irriterar medlemmarna i en Facebook-grupp för rörmokare.

Ett inlägg i Facebook-gruppen Rörmokare utan gränser vittnar om att t-bultar irriterar yrkesutövare i deras vardag.

T-bulten används för att montera tvättställ och har fått sitt namn eftersom den ser ut som ett stort T.

Kristian Väliluoto, rörmokare hos Caverion i Borås, kallar komponenten för ”Satans påfund” och får medhåll av flera kommentatorer.

Läs mer: Stora prisskillnader på VVS-material

Han menar också att komponenten blivit sämre under de senaste 7-8 åren.

– T-bulten har blivit svårare att montera och svårare att ta bort. Man ska ju stoppa in den i porslinet och vrida runt 90 grader för att låsa fast den. Men ofta är det för trångt i konsolen och man får klämma T-bulten för att få upp den i porslinet. Utan verktyg får man får ont i fingrarna, säger Kristian Väliluoto.

Han upplever att T-bultar inte går av lika ofta numera som tidigare. Samtidigt har de blivit för tjocka.

Kristian Väliluoto och flera andra menar också att T-bulten borde vara några millimeter längre. Det skulle göra det enklare att vrida runt bulten i porslinet, så att den fastnar bättre.

I Facebook-gruppen finns även försvarare av T-bulten. ”Monterade 4 stycken precis, inga problem” skriver en kommentator.

Kristian Väliluotos erfarenhet är att en av fyra T-bultar krånglar. Han tycker också att de är jättesvåra att ta loss.

Särskilt om tvättstället ska sättas tillbaka och användas igen och alltså inte får skadas.

Hos återförsäljarna har ingen fått in några klagomål på T-bulten. En säljare hos Defa i Norge berättar att T-bulten började tillverkas och monteras för hand i Kina för ungefär 14 år sedan.

Specifikationen av produkten har dock inte ändrats på flera decennier.

Läs mer: Verktygssymbolen som gått ur tiden

Marcus Leijon, produktchef VVS hos Ahlsell Gelia, menar att orsaken till att T-bulten ibland blir svår att lossa från gamla tvättställ, är att metallen ärjar på grund av skarpa rengöringsmedel.

Christer Nordemo, konsult och expert på produktdata, tycker inte att man kan kräva att en så billig produkt ska vara beständig över lång tid.

En tidsbeständig T-bult skulle kanske kosta 25 kronor styck. Vem skulle vilja betala det?

Samtidigt håller han med om att det är irriterande med prylar som krånglar.

Läs mer: Så används rörtången nu

– Jag förstår att rörmokare blir förbannade på tillbehör som går sönder ofta under en arbetsvecka. Det blir ett onödigt irritationsmoment, säger Christer Nordemo.

Han tipsar om att det finns alternativa lösningar. Vissa tvättställ levereras exempelvis med en monteringsanordning med plastplugg och träskruv.

– Men det är dags att uppfinna en ny variant av T-bulten, särskilt med tanke på att den nuvarande modellen sett likadan ut sedan 1970-talet, säger Christer Nordemo.