Logga in

De sköter logistiken till Nordens högsta byggnad

Publicerad
18 okt 2018, 10:31

Grossistjätten vann uppdraget att hantera logistiken för bygget av Nordens högsta byggnad.

Med 73 våningar på 245 meters höjd kommer Karlatornet att bli Nordens högsta byggnad.

År 2021 är det dags för inflyttning i tornet i den nya stadsdelen Karlastaden i Göteborg.

Läs mer: De projekterar Nordens högsta byggnad

Ahlsell ska sköta logistiklösningen för hela projektet, vilket innebär att grossisten kommer att ha runt 40 personer som arbetar med logistiken under projektets löptid.

Redan nästa år startar projektet successivt för att löpa med full fart från och med 2020.

– Vi ska bygga högt på en mycket begränsad yta och har identifierat de logistiska utmaningarna i detta. Det logistikkoncept som vi planerat för har nu förfinats ytterligare med hjälp av Ahlsells kompetens, säger Conny Segerdahl, på Serneke Bygg, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nu byggs Nordens högsta byggnad

Ahlsell har erfarenhet av logistiklösningar så tjänsten ”effektiv bygglogistik” har varit på agendan länge.

– Det finns studier som visar att en montör bara hinner montera 30 – 40 procent av tiden. Resten av tiden går åt till att vänta, leta eller hämta material. I dessa tider med resursbrist och krav på kostnadseffektivitet finns det en stor uppsida för kunderna att få rätt saker, på rätt plats och i rätt tid, säger Fredrik Bergegård, försäljningschef för Ahlsell Sverige, i pressmeddelandet.

Studierna, som VVS-Forum nyligen skrivit om, bygger på en av de största mätningarna av projektproduktivitet i installationsföretag som gjorts i svensk byggbransch.

Läs mer: Så försvinner montörernas tid

– Effektiv bygglogistik är framtidens sätt att bygga då fördelarna är så många. Kunden minskar totalkostnaden för projektet samtidigt som risken för projektförseningar minskar. Det är också ett hållbart byggande eftersom färre lastbilar minskar utsläppen av växthusgaser. Ytterligare en fördel är att det blir färre arbetsplatsolyckor då byggmaterial inte förvaras på byggplatsen innan det behövs i produktionen, förklarar Fredrik Bergegård.

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra kontraktets omfattning.