Logga in

Renoveringen sabbade tätskiktet

Publicerad
19 sep 2018, 10:00

Badrummet skulle bli fräschare och ljusare. Men renoveringen ledde till skadat tätskikt och vattenskador.

En 68-årig villaägare i Medelpad ville reparera badrummet från 1998, fräscha upp duschhörnan och byta ut två befintliga väggar mot betongglas för att få in mer ljus.

Arbetet beställdes av Eurokakel Entreprenad AB, ett familjeföretag i Sundsvall, efter besök på plats av företagets arbetsledare.

Läs mer: ”Vi är väldigt besvikna”

Men renoveringen förstörde tätskiktet i badrummet, menar villaägaren. Det ledde i sin tur till en vattenskada i rummet under badrummet.

Villaägaren anlitade en besiktningsman som pekade på att arbetet inte var fackmässigt utfört. Besiktningsmannen påpekade också att det inte har funnits någon vattenskada tidigare.

Den 68-årige villaägaren ville att badrummet skulle återställas till felfritt skick och anmälde saken till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). 68-åringen krävde dessutom att Eurokakel Entreprenad AB skulle stå för reparationskostnader för följdskador med 11 242 kronor.

Företaget motsatte sig kravet och pekade bland annat på att besiktningsmannen hänvisat till gamla regler från 2014.

Läs mer: Badrumsrenovering med bakfall

Eurokakel Entreprenad föreslog att hela badrummet skulle rivas för ett godkänt resultat. Men villaägaren lät själv riva ut de vattenskadade väggarna som lämnade hål i golvet där de hade stått, enligt företaget, som också hävdar att det dessutom redan fanns en skada.

Men 68-åringen har en annan syn på saken:

“Det framgår av utredningen att det arbete som företaget rekommenderat och medverkat i har medfört att tätskiktet har skadats och att tätskiktsskadan inte åtgärdats på ett fullgott sätt, vilket i sin tur har orsakat att en vattenskada har inträffat i rummet under badrummet”.

Läs mer: ”Det forsade vatten ur varmvattenberedaren”

Han får medhåll av nämnden som anser att Eurokakel Entreprenad “brustit i sina åligganden och att tjänsten är felaktig i lagens mening”.

ARN rekommenderar Eurokakel Entreprenad AB att åtgärda felet i badrummet och ersätta skadan i sovrummet med högst 12 000 kronor före eventuellt ROT-avdrag.

VVS-Forum har försökt få en kommentar från Eurokakel Entreprenad utan resultat.