Logga in

Misstänkt miljonfusk med rot-avdrag

Publicerad
20 sep 2018, 08:28

Fusk med rot-avdrag för miljontals kronor utreds just nu i Västsverige. Hittills är närmare 30 personer misstänkta för brott.

Minst 60 privatpersoner, i framför allt Trollhättan och Vänersborg, och ett byggföretag misstänks ha lurat staten på flera miljoner kronor, uppger Sveriges Radios Eko-redaktion och P4 Väst.

Skatteverket har hittills krävt mer än åtta miljoner kronor i skatt och skattetillägg och en brottsutredning, som leds av Ekobrottsmyndigheten, pågår.

Läs mer: Fast pris gav problem med rot-avdrag

Närmare 30 personer misstänkta för bland annat grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri. Men antalet misstänka kan bli fler.

De inblandade nekar dock till att ha gjort något fel.

Enligt Skatteverket är det den största härvan med rot-fusk någonsin i Västsverige och det är också en ovanligt stor härva sett till hela landet.

– Det är en av de större som vi har haft på skattebrottsenheten under de senaste åren. Vi har haft andra rot-utredningarna där det har förekommit bedrägerier och många av dem är rätt omfattande, men den här är betydligt större, säger Thomas Saltin, enhetschef på skattebrottsenheten på Skatteverket, till Ekot.

Läs mer: Reglerna är för luddiga

Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten, säger att utredningen rör grovt bedrägeri och medhjälp till bedrägeri.

– Tyvärr kan vi inte svara på den sortens specifika frågor under pågående utredning, säger hon till VVS-Forum på frågan om installationsföretag är inblandade.

Fusket ska bland annat ha gjorts med hjälp av falska fakturor. De inblandade har fått det att se ut som att byggarbeten har utförts och betalats, men i själva verket har inget arbete gjorts.

Läs mer: Rot-bakläxa för Skatteverket

Hos skattebrottsenheten pågår just nu ungefär 15 brottsutredningar i hela landet om misstänkt fusk med rot-avdrag.