Logga in

”Vi är klimatentreprenörerna”

Publicerad
19 mar 2018, 15:00

Hur tjänar medlemmarna på sammanslagningen? Installatörsföretagens vd Ola Månsson ger svar.

Två föreningar har blivit en. Med dubbel styrka ska VVS- och el­företagen flytta fram positionerna. Det ska Installatörsföretagens nya vd Ola Månsson se till. 

Han har ett hektiskt schema. Han vill träffa anställda i organisationen, medlemmar och samarbetspartners. VVS-Forum fångade honom på språng mellan ett möte och en middag.

Vad är syftet med sammanslagningen?
– Syftet är att samla olika teknikslag i en förening som står stark i arbetsgivar­frågor, mot facket i avtalsrörelsen och som ett starkt varumärke mot omvärlden inom till exempel energieffektivisering.

Hur kommer medlemmarna att märka förändringen?
– Vi har sagt att det ska bli bättre för medlemmarna. Till exempel har vi gjort en stor satsning på en digital plattform så att medlemmarna kan få hjälp och stöd via mobilen. Det hade vi inte klarat som enskilda, mindre föreningar.

Men är det inte stor skillnad på rör­mokare och elektriker?
– Jo, stor skillnad och det finns en yrkesskicklighet och stolthet i bägge yrkena men de kan jobba på samma firma, många av våra medlemsföretag har bägge teknikerna. Utmaningarna är ofta de samma och därför är det en bra idé att samordna det.

Kan det bli ännu fler föreningar som går ihop med Installatörsföretagen på sikt?
– Vi tror på att samla allt som rör installation i en förening och välkomnar fler medlemmar.

Vilka frågor blir allra viktigast att jobba med?
– Dels att bygga ett starkt varumärke och dels att ha en bra dialog med Byggnads och Svenska Elektrikerförbundet för att förhandla fram moderna och konkurrenskraftiga kollektivavtal.

Moderna kollektivavtal har jag hört om i 15 år. Hur ska ni nå dit?
– Genom att vi pratar med varandra kontinuerligt, inte bara när det är avtalsrörelse, och har respekt för varandras yrkesroller.

Varför är det så viktigt med ett nytt avtal?
– Ingen vill jobba i en bransch med tradition av strejker och nattmanglingar. För att locka ungdomar måste vi utveckla vår bransch och då vill jag inte se några konflikter.

Är det någon annan fråga som är viktig för Installatörsföretagen?
– Jag måste lyfta fram hållbarhetsfrågan ur tre aspekter; energi, ekonomi och socialt. Det är våra företag som har system och lösningar för att skapa energieffek­tiva byggnader och därför måste vi komma in tidigt. Vi är klimatentre­pre­nörerna!

– Det är också viktigt att rensa bort oseriösa entreprenörer från branschen för att värna en sund konkurrens. Socialt handlar det om moderna avtal och bra säkerhetsarbete. Där ska våra företag ligga före och säga vad som krävs, inte bara lyda beställare.

Hur reagerade du på frågan om att bli vd?
– Jag blev smickrad och glad då jag tidigare, som vd för Sveriges Byggindustrier, var sektorsansvarig och har suttit i VVS Företagens styrelse. Det är väldigt roligt att vara tillbaka och en utmaning med sammanslagningen till en förening. Det känns som om jag fått rätt befogenhet och att det finns stora förväntningar på mig.

Hur lång är din tidshorisont för uppdraget?
– På tre år, till 2020, ska vi ha klarat att bli en stark förening, även om vi inte löst alla frågor till dess.

Och hur ser dina visioner ut?
– Då ska vi ha en stark förening som det är en självklarhet att vända sig till, vi har en organisation som tycker det är kul att jobba för medlemmar som är nöjda och vi har lätt att attrahera nya medlemmar.

Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen. Foto: Cecilia Larsson LantzOla Månsson

Ålder: 60.
Familj: Fru, 2 vuxna barn och ett barnbarn.
Bor: På gård utanför Uppsala.
Utbildning: Civilingenjör från Kungliga tekniska högskolan, KTH, i installationsteknik och husbyggnad.
Karriär i korthet: Arbetschef på Skanska, chef för utvecklingsarbetet där och för Skanska Teknik, vd för Hifab-gruppen och regionchef för NVS Installation. Vd för Sveriges Byggindustrier.
Aktuell: Vd för Installatörsföretagen, en sammanslagning av Elekt­riska installatörsorganisationen och VVS Företagen med 3 800 medlems­företag och en del av Svenskt Näringsliv.
Vad är det första du gör på morgonen? – Går ut med hunden, om jag inte är i övernattningslägenheten i Stockholm för då springer jag en kort runda före frukost.
Ditt senaste hemmafix? – Jag lagade ett häststängsel.
Vad ligger på nattduksbordet? – En bok av Art Gar­funkel.
Dold talang? – Jag spelar klassisk gitarr.
Hur sportar du helst? – Spelar tennis en gång i veckan och åker så mycket utförsåkning jag kan.