Logga in

Ska locka ungdomar till VVS-yrket

Publicerad
1 mar 2018, 07:39

Det är få unga som väljer att utbilda sig till VVS-montör. Det vill VVS-museet i Bromma i Stockholm och Wateraid råda bot på genom en gemensam satsning.

Organisationen Wateraid Sverige, som arbetar för att alla människor ska ha rent vatten, toaletter och hygienmöjligheter, inleder ett samarbete med Sveriges VVS-museum.

Läs mer: Toalettbrist hot mot kvinnor

– Det här är ett mycket spännande samarbete där vi kan vi knyta samman situationen i världen, där var tredje människa lever utan tillgång till toalett, med den resa som Sverige har gjort – från Lortsverige fram till i dag, säger Petter Gustafsson, pressekreterare på Wateraid Sverige, och tillägger:

– Vi vill närma oss VVS-branschen och de blivande VVS-montörerna i Sverige i dag. Ungdomar av i dag känner inte till att man för bara två generationer sen i Sverige fick gå på utedass och saknade rinnande vatten, att även svenska kvinnor fick gå och hämta vatten, som vi kan se i Afrika och Indien i dag.

Samarbetet innebär att Wateraid Sverige blir grundmedlem i Sveriges VVS-museum, men att museet efterskänker medlemsavgiften som ett stöd.

Praktiskt innebär medlemskapet att Wateraid får nyttja museets lokaler vi ett antal tillfällen varje år.

Läs mer: VVS-montör – ett framtidsyrke

Utöver det kommer Wateraid och VVS-museet genomföra olika informationsaktiviteter ihop, varav satsningen på ungdomar kommer först.

Bland annat kommer högstadie- och gymnasieklasser från främst VVS- och fastighetsprogrammet bjudas in för information i museets lokaler om Wateraids arbete och om situationen i världen när det gäller vatten, sanitet och hygien.

– Sveriges VVS-museum är glada att ha Wateraid som medlemmar. Vi tror mycket på vårt samarbete med föreläsningar på museet och gemensam information till skolor som besöker museet, säger Rolf Levin, chefsintendent på Sveriges VVS-museum.

Wateraid finns i 35 länder och sedan starten 1981 har närmare 30 miljoner människor fått tillgång till rent vatten och sanitet som ett resultat av organisationens arbete.