Logga in

Toalettbrist hot mot kvinnor

Publicerad
17 nov 2017, 10:39

I dag, söndagen den 19 november, är FN:s internationella världstoalettdag. Dagen ska uppmärksamma globala sanitetsfrågor världen runt. Kontrasterna är stora. Wateraids färska rapport ”Out of Order” visar att bristen på toaletter drabbar kvinnor i högre utsträckning än män. Samtidigt väcker en WC, till salu för över 800 000 kronor, stor uppmärksamhet i medierna.

Den internationella organisationen Wateraids rapport visar att flickor och kvinnor drabbas värst av brist på toaletter, och särskilt utsatta är kvinnor som lever i fattigdom. Orsaken är att kvinnor i tredje världen löper mycket större risk än män att attackeras när de tvingas uträtta sina behov utomhus. Dessutom hoppar flickor i fattiga länder ofta av skolan när de får mens om det saknas skoltoaletter. Kvinnor kan också drabbas av infektioner vid förlossningar, eftersom saniteten i hem och på sjukhus brister.

Var tredje människa på jorden saknar tillgång till toalett i dag. Värst är situationen i Indien där 732 miljoner människor saknar toalett.

Wateraids generalsekreterare, Cecilia Chatterjee-Martinsen, kom nyligen hem från ett besök i Indien där hon träffade kvinnor i staden Lucknows slum som lever utan toalett.

Cecilia Chatterjee-Martinsen

– Situationen för kvinnorna som jag träffade var fruktansvärd. Kvinnorna berättade att de går upp mitt i natten för att tillsammans uträtta sina behov i skydd av mörkret bakom några järnvägsspår. Annars riskerar de att bli attackerade och trakasserade, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

– Det som behövs är ökade satsningar på toaletter, framförallt i de fattigaste och mest utsatta samhällena. Men det behövs också ett större jämställdhetsperspektiv för att toaletterna ska vara anpassade efter det behov som kvinnor har. Det innebär exempelvis lås och ljus på toaletterna så att de ska kunna känna sig säkra, och faciliteter som är anpassade för att kvinnor ska kunna hantera sin menshygien, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Sett till andel av befolkningen som saknar toalett är det tio afrikanska länder söder om Sahara som har den sämsta sanitetssituationen. Här har bara 28 procent tillgång till toalett, och barn löper 14 gånger så stor risk att dö innan sin femårsdag än i höginkomstländer.

Samtidigt finns det också en positiv utveckling. Mellan 2000–2015 minskade antalet människor som uträttar sina behov utomhus från 1,2 miljarder till 892 miljoner.

Läs mer: Så firas World Plumbing Day

 Foto: iStockHär hemma uppmärksammar Svenskt Vatten i år fultorkning med hushållspapper. Hushållspapper är exempel på vad som inte ska spolas ned i avloppet. Men det är det bara var tredje svensk som känner till, enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Svenskt Vatten.

Förutom stopp i ledningar och pumpar samt översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten till vattendragen orsakar nedspolat hushållspapper och våtservetter också en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken. Svenskt Vatten uppger att reningsverken årligen rensar bort motsvarande nio hushållsrullar per person och år.

Foto: Tradesy

Samtidigt som det råder stora sanitetsbrister i världen så verkar det inte finnas någon gräns på västvärldens överflöd. Nyligen har en WC klädd med 24 handväskor och en resväska av märket Louis Vuitton väckt stor uppmärksamhet.

Det är konstnären Illma Gore som under tre månader arbetat med beklädnaden. Bakom spektaklet ligger andrahandssajten Tradesy som ställer ut WC:n i sitt showroom i Santa Monica, Kalifornien. Priset är drygt 800 000 kronor, värdet på de väskor som i inköpts via Tradesy uppges vara 126 000 kronor.

Läs mer: Förgylld WC återförd

Även på de stora europeiska VVS-mässorna ISH, Frankfurt, och Mostra Convegno, Milano, visas det upp exklusiva produkter. Under ISH-mässan i år visade till exempel Roca upp ett badrum designat av Armani och japanska Toto, förebilden för begreppet ”japantoa”, hade en WC-modell med fjärrstyrning. Mer praktisk teknik hade Duravit som gjort en uppkopplad WC. I den fanns en sensor som kan analysera urin och leverera uppgifter om blodsocker, äggvita, pH-värden och annat till användarens app. 

WC från Acon. Foto: Jan FredrikssonWC från Toto. Foto: Jan Fredriksson