Logga in

Verktygssymbolen som gått ur tiden

Publicerad
9 feb 2018, 14:28

Bilder på rörmokare med den klassiska symbolen rörtången upprör i sociala medier. Men är den verkligen förbjudet? Vi har frågat experterna.

Helt klart har rörtången fått allt mindre betydelse i dagens VVS-arbete. Men fortfarande finns det moment som kräver det flexibla verktyget som symboliserar essensen i yrket.

Fredrik Runius Foto: Peter Knutsson

– Jag kan inte se att det kan finnas plats för dem i verktygslådan i dag på samma sätt som det gjorde förut. Möjligtvis kan de användas till unionskopplingar, aducerade rördelar och gängade stålrör, säger Fredrik Runius, teknikansvarig på Säker Vatten.

Jörgen Björklund Foto: Marie Granmar

– Det är ett verktyg som ska användas – men givetvis på rätt ställe. Det används för att sammanfoga stålrör. Rörtången kommer inte att försvinna på lång tid eftersom det finns gängade stålrör, säger Jörgen Björklund, lärare på IUC.

Jörgen Björklund påpekar att rörtänger eller polygrip aldrig ska användas på mässing eller annan mjuk metall.

– Allt som klämmer från en centrumpunkt med käftar som klämmer ihop i ytteränden gör en deformation av kopplingen, framförallt mässingskopplingar. Det ska vara ett verktyg med käftar som stänger parallell, alltså skiftnyckel, fast nyckel eller muttertång.

Räfflorna på rörtänger och polygriper riskerar dessutom att göra brottanvisningar i metallen. Ett för hårt inställt verktyg, som nyper kring kopplingen, kan också göra muttern äggformad.

Jörgen Björklund menar att i praktiken kan det förstås vara annorlunda, speciellt vid stora dimensioner. Skiftnycklar och fasta nycklar måste vara så stora att de blir mycket svåra att hantera.

– Det finns inga bra verktyg, om inte tillverkaren gör en egen blocknyckel, eller motsvarande för de dimensionerna, säger han.

Björn Rydetorp Foto: Jan Fredriksson

I princip kan rörtång fungera på mässingskopplingar, om den ställs in så att den inte klämmer muttern utan bara håller fast den. Det menar Björn Rydetorp, produktchef för teknisk utrustning på Vatette. Men det ska ändå undvikas.

– Använd inte rörtång eller polygrip. Det skriver vi uttryckligen i vår monteringsanvisning, säger Björn Rydetorp. Det betyder skiftnyckel eller fast nyckel, vi har även en ringspärrnyckel i sortimentet som passar produkterna.