Logga in

De är bygg- och installationsbranschens miljardärer

Publicerad
12 dec 2017, 23:45
| Uppdaterad
15 apr 2024

Närmare 15 procent av de 187 miljardärerna som finns med på Veckans Affärer lista över landets rikaste personer har bäring på bygg- och installationsbranschen.

Veckans Affärer har listat 187 miljardärer i Sverige 2017. Det är rekordmånga miljardärer. Aldrig har så många varit så rika, konstaterar tidningen.

De 187 svenska miljardärerna kontrollerar i dag förmögenheter på sammantaget 2 147 miljarder kronor. Det i sin tur motsvarar ungefär hälften av hela Sveriges BNP. Men bara 30 miljardärer, eller 16 procent av Sveriges 187 miljardärer, är kvinnor.

De är Sveriges största bygg- och installationsföretag

Utifrån Veckans Affärs lista har VVS-Forum plockat ut 28 miljardärer som har bäring på bygg- och installationsbranschen. De har en sammanlagd förmögenhet på drygt 182 miljarder kronor. Bara fyra av de rikaste i bygg- och installationsbranschen är kvinnor.

Fredrik Lundberg

Rikast i bygg- och installationssektorn är tveklöst Fredrik Lundberg, god för 39 miljarder kronor. Fredrik Lundberg är vd för LE Lundbergföretagen, som är koncernmoderbolag för 69 bolag, däribland Byggnads AB LE Lundberg. Lundbergföretagen innehar också en aktiepost i Skanska på 4,3 procent.

Gustaf Douglas

På andra plats med en förmögenhet på 21 miljarder kronor kommer greve Gustaf Douglas som är största ägare i investmentbolaget Latour som i sin tur äger ventilationsföretaget Swegon.

Hon är landets mest framgångsrika kvinnliga företagare

Ytterligare tre personer med efternamnet Douglas, Eric, Carl och Elisabeth samt Fredrik Palmstierna, en av Gustaf Douglas närmast förtrogna finns med på miljardärlistan.

Carl Bennet

Strax därefter återfinns finansmannen Carl Bennet som via sitt riskkapitalbolag äger Proline, ett företag som specialiserat sig på relining eller rörrenovering.

Tre miljardärer med anknytning till den småländska värmepumptillverkaren Nibe finns också med på VVS-Forums lista.

Dessutom verkar det vara en god affär att ha ägarintressen i Peab. Hela fyra av miljardärerna har anknytning till byggföretaget.