Logga in

Därför säljer de Kalmar VVS- & El-Montage till byggjätten

Publicerad
7 dec 2017, 10:21

Byggkoncernen Erlandsson köper Kalmar VVS- & El-Montage med säte i Färjestaden på Öland. Vd Stefan Rudman berättar varför han och de två kompanjonerna säljer företaget.

Först med att rapportera om affären var Installationssiffror.se. Tillträde skedde den 27 oktober.

De är Sveriges största bygg- och installationsföretag

– Anledningen till att vi sålde är att rusta för framtiden och dess utmaningar. Vi har nu fått en stark ägare, säger Kalmar VVS- & El-Montages vd Stefan Rudman till VVS-Forum.

Han är tillsammans med Anders Rydeberg och Peter Abrahamsson säljare. Samtliga tre fortsätter i företaget och Stefan Rudman är nytillträdd vd. För övrigt innebär ägarskiftet inga förändringar för ledning, personal eller verksamhet.

– Vi kommer att fortsätta verka på samma marknad som tidigare och hålla ungefär samma storlek på verksamheten som i dag, säger Stefan Rudman.

Så blir VVS-montörer och elektrikern bästa vänner

Företaget har i dag 34 anställda. Av dessa arbetar drygt 20 medarbetare inklusive projektledare på VS-sidan, tio på el-sidan och 2–3 i butiken.

Det brutna räkenskapsåret 2016/2017 omsatte Kalmar VVS- & El-Montage drygt 56 miljoner kronor. Vinstmarginalen var drygt 10 procent. Stefan Rudman bedömer att omsättningen kommer att öka något under nästa räkenskapsår.

Kalmar VVS- & El-Montage hör till de största medlemmarna i Bad & Värme och blir kvar i kedjan efter förvärvet.

Erlandssonkoncernen har säte i Kungsbacka. Till koncernens elinstallationsbolag hör sedan tidigare Electroteam Bolagen och Kabel Anläggning Syd i Skurup.

Nytorps Rör bygger om Stockholms stadshus

Nytorps Rör i Stockholm ingår sedan cirka ett år i den fristående koncernen Erlandsson Properties. Vd för Nytorps Rör är Andreas Lavrell som även är vd för Eliassons Rör i Stockholm. Eliassons Rör ingår också i Erlandsson Properties. Styrelseordförande för båda bolagen är Erlandssons koncernchef Tomas Erlandsson.

Erlandssonkoncernen är huvudägare i nystartade Brion Installation & Service i Göteborg med verksamhet inom VS, ventilation samt energi och teknisk drift. Tomas Erlandsson är styrelseordförande också för Brion.

Erlandssonkoncernen inklusive dotter- och systerbolag omsätter cirka 6,5 miljarder kronor. Erlandsson Bygg beräknas i år omsätta ungefär 5 miljarder kronor.

VVS-Forum har sökt Tomas Erlandsson för en kommentar om förvärvet av Kalmar VVS- & El-Montage, men har inte lyckats nå honom.