Logga in

De vill se nytt system för lärlingar

Publicerad
20 nov 2017, 15:35

Byggsektorn kommer att behöva locka ny arbetskraft. Nu vill branschen se ett nytt system för att utbilda fler till yrken som VVS-montörer.

Sveriges Byggindustrier och Installatörsföretagen gör gemensam sak kring kompetensförsörjning. Fler bostäder och en fungerande infrastruktur kommer att behöva arbetskraft.

Och gymnasieskolan är svår att påverka på kort sikt.

De ser lärlingar som en resurs

Därför slår organisationerna ett slag för företagslärlingar, så kallade traditionella lärlingar.

– Det finns i dag men då betalar företaget hela utbildningen. Vi behöver ett nytt företagslärlingssystem, säger Jens Albrektsson, chef för kompetens och utbildning på Installatörsföretagen.

VVS-lärling städar på byggarbetsplatser

Lars Tullstedt är expert på kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier:

– Det system som finns i dag har inte blivit erkänt och har ingen koppling till det ordinarie utbildningssystemet, säger han.

För ett företag är det förknippat med stora kostnader att ta hela utbildningskostnaden av en elev. Därför vill man se en statlig medfinansiering.

Så fungerar det nya ekonomiska stödet för lärlingar

Företagen ser det ofta som en bra utbildningsform, eftersom man vet att man får in en motiverad ung medarbetare som vill lära yrket.

– Det är stor brist på kvalificerade rörmokare och i en gymnasieklass är det kanske bara ett par som kan anställas. Alla har inte det drivet och intresset för yrket som vi vill ha, säger Theresa Östman, vd för GF100.