Logga in

Blågult VVS-hopp i Abu Dhabi

Publicerad
10 okt 2017, 07:00

VVS-montören Björn Landin tävlar för Sverige i grenen VVS-installationer vid Yrkes-VM i Abu Dhabi som startar nu på söndag.

Björn Landin är den lugna norrlänningen som vunnit alla tävlingar han hittills deltagit i. I morgon åker han till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten med den kristallklara målsättningen att komma hem med en guldmedalj om halsen.

Guld i VVS och teknisk isolering till Piteå och Kristianstad

När Björn Landin var tolv år fick han sina första erfarenheter i branschen. Han fick hjälpa pappa Roger Landin att kapa takjärn på sommarlovet.

Roger Landin är delägare i Bad & Värme-företaget Rörcentrum i Piteå så det var naturligt för honom att ta med sig grabben när det behövdes lite handräckning i jobbet.

Grattis till bronset Patrik!

– Sedan jobbade jag på firman alla sommarlov så när det var dags att välja linje på gymnasiet var valet självklart för mig. Jag trivdes på Rörcentrum och ville fortsätta där så det blev VVS- och fastighetsprogrammet på Strömbackaskolan.

Under gymnasietiden blev det fortsatt praktik på Rörcentrum, med allt mer krävande arbetsuppgifter. Sista året höll han själv i företagets installationsuppdrag vid ombyggnationen av Pitholms sporthall.

Sista skolåret hölls klassuttagning för deltagande i regionmästerskapet i VVS-installation. Björn var själv inte särskilt intresserad men hans klasskamrater och läraren tryckte på.

”Jag krigade för kung och fosterland”

– Vinnaren skulle få 10 000 kr till sin klass och alla var så säkra på att jag hade chans att ta hem mästerskapet, så till slut gav jag efter och ställde upp i tävlingen.

Björn vann förstås – och klassen fick sina pengar.

”Jag åker inte till Abu Dhabi för att komma tvåa. Jag åker dit för att vinna tävlingen – det är väl därför man tävlar, eller hur?”

Björn Landin, Sveriges VVS-hopp i Yrkes-VM i Abu Dhabi

Sedan ringde VVS-branschens Yrkesnämnd och frågade om han ville åka till Yrkes-SM i Malmö 2016.

– Jag hade flyt under tävlingen och vann igen, berättar Björn.

Han är svensk mästare i VVS

När Per-Olof Engman på Bravida, expert i VVS-disciplinen på SM, ringde och frågade om Björn hade lust att åka till VM också var han intresserad, men ändå inte riktigt säker på att han skulle ha råd att vara med där.

Då ställde Ahlsell och Bad & Värme upp – Ahlsell med allt material som Björn skulle behöva för träningen och Bad & Värme genom att ersätta Björn för det mesta av den arbetstid han skulle förlora på grund av VM-tävlandet.

Rörcentrum stöttade honom också med träningslokal och pengar.

Sedan fyra månader tränar Björn för fullt och coachas av Per-Olof Engman. I morgon är det dags att åka till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.

– Jag åker inte till Abu Dhabi för att komma tvåa. Jag åker dit för att vinna tävlingen – det är väl därför man tävlar, eller hur?

Fotnot: På lördag inleds Yrkes-VM i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Under sju dagar kommer över 1 200 unga yrkesverksamma från runt 70 länder att mäta sina färdigheter i över 50 olika yrkesgrenar.