Logga in

Global cyberattack slår ut svensk VVS-grossist

Publicerad
29 jun 2017, 14:51

Den svenska VVS- och VA-grossistens system är helt utslaget. Nu ligger ansvaret och förhoppningen på franska koncernen.

VVS- och VA-grossisten Dahl Sverige har drabbats av en omfattande cyberattack. Företagets kommunikationsservrar ligger nere och prognosen på när systemet kan förväntas vara igång igen är oklar. Under tiden får kunderna manuell service.

– Vi fick ett larm på tisdagen via vårt moderbolag Saint Gobain i Frankrike. Viruset har slagit mot Saint Gobain på global nivå, säger Tomas Johansson, vd på Dahl Sverige.

I Sverige har datorer och servrar redan blivit återställda säger Tomas Johansson. Det som kvarstår är alla de kommunikationsservrar som finns nere i Paris.

– Vi jobbar på två fronter. Dels sätter vi upp en lokal lösning för Sverige, samtidigt jobbar vi med Paris dygnet runt för att lösa problemet där nere. Det är väldigt många servrar som står i Paris och skadorna var mer omfattande än man först kunde se.

”Det vi gör är att vi återgår till manuellt arbete, det är papper och penna som gäller ute i butikerna. Och vi försöker sköta även projektpåfyllning ute på siterna från våra butiker. Det här är så klart ingen fullständig lösning men det är den service vi kan erbjuda i nuläget.”

Tomas Johansson

vd, Dahl Sverige

Systemen har varit utslagna i tre dygn och förhoppningen är att de kommer att vara igång i morgon igen, men den prognosen, säger Tomas Johansson, är mycket osäker. Kunderna kan däremot förvänta sig service under hela processen.

– Det vi gör är att vi återgår till manuellt arbete, det är papper och penna som gäller ute i butikerna. Och vi försöker sköta även projektpåfyllning ute på siterna från våra butiker. Det här är så klart ingen fullständig lösning men det är den service vi kan erbjuda i nuläget.

Det är inte första gången moderbolaget Saint Gobain utsätts för cyberattacker, men senast gick det betydligt bättre.

– Försök har gjorts tidigare men då har det upptäckts i tid. I maj var det en stor cyberattack, då drabbades inte vi även fast de försökte. Detta är ett liknande virus och kom in på ett sätt vi inte vet hur för tillfället.

Tills vidare håller Dahl Sverige och Saint Gobain kontakt med sina kunder i olika kanaler, för mer information besök Saint Gobain Sveriges hemsida.

Typen av datorvirus är inte ovanlig. Den som sänder ut viruset krypterar servrar och hårddiskar, och gör dem otillgängliga för användaren. När datorn sedan slås på, syns ett meddelande på skärmen där det står att användaren behöver betala en summa pengar i form av bitcoins för att få den dekrypterad. Den här typen av virus kallas ofta på engelska för ransomware.

FAKTA/Bitcoin

Bitcoin är en digital valuta som lanserades anonymt 2009. Huvudsyftet med valutasystemet är att användare ska kunna betala till varandra direkt utan någon inblandning från tredje part.

Från datorvirus till bakterier i din kropp, han drabbades på rehabcenter.