Logga in

Så slår kusinen från landet jättarna i stan

Publicerad
22 maj 2017, 08:48

TM Konsult rankas tvåa inom både VVS och el av Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB. Därmed slår den lilla norrländska konsulten ÅF, WSP och Cowi, bolag med kontor i Stockholm på fingrarna. Här berättar vd:n om vad som ligger bakom framgången på bortaplan.

Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB rankar TM Konsult som tvåa inom både VVS och el före konsultjättar som ÅF, WSP och Cowi samt Stockholmsbaserade bolag. Det här är förklaringen till att den norrländska bygg- och installationskonsulten kan hävda sig så väl på marknaden i Stockholm.

TM Konsult har haft Sisab som uppdragsgivare i många år och är nu inne på den tredje avtalsperioden på raken.

Läs mer om TM Konsults avtal med Sisab här.

– Vi kom in på Stockholmsmarknaden tack vare LOU där geografiskt avstånd inte får vara en nackdel för anbudsgivarna. Vi har många kompetenta medarbetare och ett annat kostnadsläge i Lycksele än om vi skulle haft ett kontor i Stockholm. Trots höga resekostnader kan vi tack vara våra lägre lokalhyror konkurrera med Stockholmskonsulterna, förklarar TM Konsults vd Anders Franklin.

I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet ägde TM Konsult ett VVS-konsultbolag i Stockholm, Miko (Mälardalens industrikonsult).

– Det slog inte så väl ut. Det fungerar bättre att ha personalen stationerad i Norrland eftersom personalomsättningen är lägre här. En styrka för oss är att vi får behålla kompetenta medarbetare under lång tid. Det är lättare att bekosta utbildningar och lära upp dem här.

TM Konsult har ungefär 85 anställda och omsätter cirka 85 miljoner kronor. Kontor finns förutom i Lycksele även i Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Härnösand, Sollefteå och Sundsvall.

Att det går direktflyg till Arlanda från både Lycksele, Umeå och Skellefteå underlättar också för de många uppdragen i Stockholmsområdet.​