Logga in

Nu byts den gamla hederliga pärmen ut

Publicerad
16 maj 2017, 13:55

“Projektörerna får korrekta data och det blir enklare att rita upp rätt när vattenvägar och anslutningar syns, det minimerar risken för fel.”

Allt fler VVS-tillverkare satsar på att göra produktdata digitalt tillgängligt. Färdiga BIM-objekt är ett sätt som förenklar i hela kedjan, från projektering till fastighetsdrift.

 

Hos FM Mattsson Mora Group pågår nu intensivt arbete att uppgradera CAD-objekt till BIM, lägga upp information hos BIM Object och tillhandahålla samma information på den egna sajten.

– Eftersom vi valt att göra en ordentlig uppgradering av vårt befintliga sortiment så har vi lagt ganska stora resurser på detta. Det handlar om totalt 130 artiklar för FM Mattsson och lika många för Mora. Det är allt från texter, material, mått, ytbehandling och tillverkningsland. Dessutom har vi CAD-objekten som är fyllda med metadata som också uppdateras, berättar Marina Thors Morell, produktchef hos FM Mattsson Mora.

”Den gamla hederliga pärmen för fastighetsskötare ersätts nu med digital information. När ett objekt i handlingen finns med som BIM-objekt så följer allt som vi lagt in i objektet med från allra första början.”

Marina Thors Morell, produktchef hos FM Mattsson Mora.

Läs mer: Progmans samarbete med Autodesk ska öka BIM-användningen

 

Marina Thors Morell menar att efterfrågan på digitala handlingar och produktinformation hela tiden ökar i Norden.

– Den gamla hederliga pärmen för fastighetsskötare ersätts nu med digital information. När ett objekt i handlingen finns med som BIM-objekt så följer allt som vi lagt in i objektet med från allra första början, säger hon.

I objekten finns bland annat monteringsanvisningar och länkar till hemsidan lätt tillgängligt för fastighetsdriften.

Läs mer: I år startades en ny BIM-utbildning.

För FM Mattsson Mora ger BIM-objekten också en möjlighet att få produkterna specificerade tidigt i projekten. De egenskaper som bolaget anser unika för produkterna finns med från början och det gör det svårare att byta ut dem mot produkter från konkurrenter i senare skede.

– Projektörerna får även korrekta data och det blir enklare att rita upp rätt när vattenvägar och anslutningar syns, det minimerar risken för fel, säger Marina Thors Morell.

Andra VVS-tillverkare erbjuder också BIM-objekt. En av dessa är Hansgrohe Group, med varumärkena Axor och Hansgrohe. De gör nu information tillgängligt via BIM Object. Initialt gäller det alla nya produkter som presenterades på ISH-mässan i mars. Enligt företaget ska hela produktsortimentet på sikt uppdateras.

Hos BIM Object finns sedan tidigare data från bland annat Blücher, Duravit, Geberit, Grohe, Grundfos, Laufen, Purus, Viega och Villeroy & Boch Gustavsberg.