Logga in

Brittiskt bolag köper värmländska Voltair

Publicerad
31 maj 2017, 09:17

Ventilationstillverkaren Voltair, med bas i värmländska Torsby, har förvärvats av en brittisk koncern på uppköpsstråt i Sverige.

Den brittiska luftbehandlingskoncernen Volution Group fortsätter sin nordiska expansion med köpet av Voltair System AB. Volution Group fortsätter därmed sin expansion i Sverige och har tidigare även köpt upp Pax, Fresh och Weland.

Voltair har 34 anställda och omsatte 2016 närmar 74 miljoner kronor och en tillväxt på hela 45 procent.

Torsbyföretaget, som har tre säljkontor i Stockholm, Göteborg och Norge, tillverkar luftbehandlingsaggregat med en egen patenterad värmeväxlarlösning. I våras fick Voltair en stor order att leverera luftbehandlingsaggregat till den pågående ombyggnaden av Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Läs mer: Svenskt ventbolag köper i Storbritannien

2016 hade Voltair en av sina största ordrar i företagets historia som gällde ventilation och luftbehandling i ett nytt bankkontor i Arenastaden i Solna, något som nu påverkar köpeskillingen. Volution betalar först 79,7 miljoner kronor kontant, därefter kan ytterligare upp till 28 miljoner kronor komma att betalas ut i tilläggsköpeskillingen, beroende på vinstutvecklingen under 2017.

Förvärvet av Voltair ska stärka Volution inom segmentet nybyggnation, i stället för renovering som hittills varit dominerande.

– Förvärvet ligger i linje med vår uttalade strategi att göra selektiva och värdeskapande förvärv. Voltair med sina energieffektiva luftbehandlingsaggregat är stark inom nybyggnation av både bostäder och kommersiella lokaler i Sverige och Norden, säger Ronnie George, koncernchef på Volution i ett pressmeddelande.

Läs om Voltairs nya flexibla produktserie