Logga in

Bergvärme till Vattenfalls privatkunder

Publicerad
21 apr 2017, 10:54

Vattenfall köper in sig i en bergenergiaktör som omsätter cirka 200 miljoner kronor. Därmed kan Vattenfall erbjuda de svenska privatkunderna även bergvärme och bergkyla.  

Vattenfall förvärvar 35 procent av Brainheart Energy Sweden, som enligt ett pressmeddelande är landets största leverantör av bergenergilösningar till privatpersoner. Brainheartkoncernen omsätter cirka 200 miljoner kronor och installerar cirka fyra bergenergilösningar per dag i landet.

Samarbetet med Brainheart Energy innebär att Vattenfall breddar sitt erbjudande till privatkunder där tidigare bland annat fjärrvärme och luftvärme ingår.

Magnus Hall, vd för Vattenfall.

– Bergenergi är ett bra komplement för villaägare på platser dit vårt fjärrvärmenät inte når och för de villaägare som vill ha en annan lösning än fjärrvärme. Det gör oss än mer kundorienterade och tar oss ett viktigt steg närmare till att bli en komplett värmeleverantör. Dessutom kompletterar det vårt utbud av lokala energilösningar såsom solceller, luftvärmepumpar och laddning av elbilar, säger Vattenfalls koncernchef Magnus Hall i ett pressmeddelande.

Vattenfall säljer sedan i går lösningar inom bergvärme och bergkyla till svenska villaägare. Tillsammans med Brainheart Energys lokala dotterbolag erbjuder Vattenfall nyinstallation, utbyte samt service och övervakning. 

Ulf Jonströmer, vd för BrainHeart Energy.

– Avtalet med Vattenfall stärker våra gemensamma erbjudanden till privatkunderna, speciellt i kombinationer av bergenergi och solenergi för CO2-fri och kostnadseffektiv värme och kyla, säger Ulf Jonströmer, Brainheart Energys vd, grundare och huvudägare. 

Målet är att bolagsgruppen inom fyra år ska vara landstäckande och omsätta minst en miljard kronor.

– Vi ser partnerskapet och delägandet som en bekräftelse på att Vattenfall tror på och stöder våra visioner och planer om att bygga en landstäckande professionell serviceindustri med miljövänlig bergvärme och bergkyla som bas, fortsätter Ulf Jonströmer. 

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen.

I Brainheart Energy Sweden ingår dotterbolagen Brainheart Energy Services, BGE Energi-och Vattenborrning, BGE Värmepumpar, Mälardalens Värmepumpcenter, Morkarlby Elektromekaniska, Höjdens Energi, Höjdens Brunnsborrning samt Värmepumpcenter i Karlstad. 

Brainheart Energy bildades 2013 genom att ett antal dotterbolag köptes upp av bolaget. Majoritetsägare är Brainheart Capital, ett investmentbolag helägt av paret Ulf och Cynthia Jonströmer. Ulf Jonströmer är förutom riskkapitalist också känd som IT-entreprenör.