VVS-prylar för finmiddagen

Publicerad
24 jan 2017, 07:42

Ungföretagare på VVS-och fastighetsprogrammet säljer trendkänsliga rördelar.

Tre elever på Dragonskolan i Umeå har startat CU Design som tillverkar designprylar av VVS-rör. I sortimentet ingår bland annat ljusstakar som blev en storsäljare på en lokal julmarknad nyligen.

Initiativtagare till CU Design är Jonatan Ivarsson och Hannes Ferm, som går på VVS- och fastighetsprogrammet.

”Ursprungligen var planen att göra mycket saker i koppar, men det har varit inne ganska länge och är inte lika populärt längre.”

Jonatan Ivarsson, en av grundarna till UF-företaget CU Design. 

– Idén hade funnits ganska länge och vi hade redan gjort en del småsaker som vi inte sålt utan gett bort till föräldrar och andra. Nu i tvåan kunde vi välja entreprenörskap som tillval. Då såg vi chansen att på så vis få tillfälle och möjlighet att skapa olika designade produkter, förklarar Jonatan Ivarsson.

De bjöd in en tredje kompanjon, Ludvig Lidén, som går på bygg- och anläggningsprogrammet. CU Design startades som ett så kallat UF-företag där UF står för ung företagsamhet.

– Vi gör mycket ljusstakar och inriktar oss nu mycket på att använda svarta rördelar i aducerat stål eftersom vi ser ett ökat intresse för det. Ursprungligen var planen att göra mycket saker i koppar, men det har varit inne ganska länge och är inte lika populärt längre. Koppar är dessutom väldigt dyrt att köpa in, säger Jonatan Ivarsson.

Förutom ljusstakar tillverkas främst vedställ och skohyllor. Materialet köper de i huvudsak in från Ahlsell medan kopparn främst tas från spillbitar i skolans verkstad. Det är också där den mesta av tillverkningen sker på skoltid inom ramen för ämnet entreprenörskap.

– Om vi får större beställningar tillverkar vi även på fritiden hemma i någons garage.

Under en lokal julmarknad nyligen såldes cirka 20 ljusstakar och produkterna säljs även i en designbutik i Umeå.

– Vi har nog sålt lika många ljusstakar till plus skoställ och annat.

Nya produkter håller på att tas fram, men är ännu inte klara för lansering.

UF-företaget måste avvecklas när vårterminen tar slut.

– Men planen är att vi ska fortsätta med det här efter det, men hur är inte klart ännu, säger Jonatan Ivarsson.