Logga in

”Vi drillar in Säker Vatten-filoson så att den sitter hos eleverna”

Publicerad
2 mar 2021, 06:00

Rekordmånga lärare och elever på gymnasiet utbildas i Säker Vatten den här vårterminen.

Enligt Säker Vatten kommer över 100 gymnasielärare att utbildas i de nya branschreglerna under det första kvartalet. De ska i sin tur föra kunskapen vidare till runt 3 800 elever de kommande åren.

– Vi drillar in Säker Vatten-filosofin ganska mycket så att den sitter hos eleverna, säger Torbjörn Johansson, VVS-lärare på Rör- och elentreprenörernas friskola Refis.

Han gick själv en heldagskurs i Säker Vatten nyligen så att han kan lära ut vad som gäller sedan årsskiftet. Han ser det som en bra grund för eleverna och något som underlättar för dem att få jobb när de ska ut i verkligheten.

Läs mer: ”Ska vi utbilda till arbetslöshet?”

– De som håller på med Säker Vatten hos oss nu går i trean. Det är en webbaserad utbildning på två timmar i veckan under två terminer. Innan de går ut så genomgår de en heldagskurs där de får avlägga prov så att de kan registreras som godkända, säger han.

Hur är kursen utformad?

– Förutom att plugga teorin så följer man olika scenarion i mindre grupper där de kan diskutera olika exempel på problem och komma fram till lösningar. De är inte bara att läraren går igenom 84 power points och de lyssnar, utan man försöker involvera gruppen.

Läs mer: Hög inkomst redan efter fem år – plugga yrkesprogram lönar sig

– Vi försöker få med det här tänket hela tiden. Om elever frågar om vilken höjd en viss duschblandare ska ha så säger vi att de får titta i Säker Vatten-boken. Vi försöker kontinuerligt hela tiden jobba genom Säker Vatten.

Vad tycker du om de nya branschreglerna?

– Min personliga åsikt är att det är bra att de finns så att vattenskador kan minskas i slutändan, men det är ingen lag att följa utan en rekommendation. Det har gått så långt att den har fått lite monopol, firmor som inte har Säker Vatten-loggan blir inte långvariga. Alla kunder vill att man ska vara Säker Vatten-anknuten. Det som gäller är att följa Boverkets byggregler.