VVS-tillverkare anklagas för patentstöld

Publicerad
29 nov 2016, 11:11

En tidigare anställd hotar stämma sin före detta arbetsgivare, en finsk VVS-leverantör. Enligt Dagens Industri (DI) handlar det om patentstölder som bolaget tjänat hundratals miljoner kronor på.

Enligt DI är det den tidigare Uponoranställde Anders Widgren som hotar att stämma sin forna arbetsgivare. Han menar att Uponor stulit flera av hans uppfinningar och tjänat hundratals miljoner kronor på kuppen.

Det var hösten 2009, ett par år efter att han slutat på Uponor, som Anders Widgren såg att företaget beviljats patent för en av de uppfinningar han har utvecklat.

– Då hörde jag av mig till Uponor och frågade om man hade med mitt namn i patentet. De sa att jag nämndes i patentet, men jag höll en papperskopia i handen och såg att jag inte var med, säger Anders Widegren till DI.

Enligt Anders Widgren finns ytterligare ett patent och han uppger att han förhandlat med Uponor i sju år. Han avser nu lämna in sin stämningsansökan och kräva runt 5 miljoner kronor i ersättning av bolaget, uppger DI.

Rättprocessen kan bli kostsam – omkring 1 miljon per år, så länge processen pågår.

Reetta Härkki, juridikansvarig på Uponor, betonar att företaget följer alla lagar och regler och betalar den ersättning uppfinnare har rätt till. Hon beklagar att en förlikning inte kommit till stånd.

– Vi har erbjudit Anders Widgren den ekonomiska ersättning som är bruklig inom Uponor, kanske till och med lite högre. Men hans syn på vad som är skälig ersättning skiljer sig väldigt mycket från vår, säger hon till DI.