Daikin-ägt bolag förvärvar svensk filtertillverkare

Publicerad
22 nov 2016, 12:29

Daikin-ägda AAF International (American Air Filter) köper en svensk filtertillverkare. Förvärvet är ett steg i AAF:s strategi att bli nummer ett på den globala luftfiltermarknaden, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

AAF International, med huvudkontor i amerikanska Louisville i Kentucky, förvärvar svenska Dinair i Vadstena. Säljare är bland annat investeringsfonden Alder, som äger 49 procent av Dinair. 

AAF ägs av japanska Daikin, en världsledande aktör inom värmepumpar och luftkonditionering. Dinair-koncernen omsatte förra året cirka 320 miljoner kronor med 330 anställda.

– Förvärvet är ett led i vår strategi att bli en klar ledare i vår bransch, både globalt och i varje region. Det är ett tydligt exempel på att vårt moderbolag Daikin långsiktiga engagemang för både AAF och luftfilterverksamheten. Genom att arbeta via Dinair erbjuder vi nordiska kunder fler valmöjligheter och bättre tillgång till verkligt innovativa produkter och tjänster, säger Philip Whitaker, vd för AAF International, i ett pressmeddelande.

Dinair är en av Nordens största tillverkare och leverantörer av luftfilter. Företaget, som i dag sysselsätter över 350 anställda, driver sin egen tillverkning och produktutveckling.

– Kombinationen av Dinair och AAF ger oss möjlighet att bättre betjäna alla våra kunder i Norden. Dinairs historiska lokala styrkor förstärks av AAF:s bredare produktutbud, säger Niels-Erik Kongste, “vice president sales and markekting” på AAF Europa och ny vd för Dinair.

Dinair har huvudkontor i Vadstena samt försäljningskontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Oslo, Helsingfors och Riga.

– Det känns bra att det är AAF International som förvärvar Dinair och att företaget behåller hela den nordiska ledningsgruppen, säger Dinairs avgående vd Fredrik Särnehed som nu blir senior rådgivare på företaget.

Alder äger även 49 procent av Umia.