Logga in

Stor pumptillverkare samarbetar med Wateraid

Publicerad
16 sep 2016, 10:05

Hjälporganisationen Wateraid har tecknat ett femårigt samarbetsavtal med en stor dansk pumptillverkare. Syftet är att fler människor i världen ska få tillgång till rent vatten.

Pumptillverkaren Grundfos startar nu ett femårigt samarbete med Wateraid. Grundfos kommer att erbjuda rådgivning och utbildning om hur vattensystem och annan utrustning kan användas och underhållas i fattiga och marginaliserade samhällen. Wateraid och Grundfos ska också arbeta tillsammans med att utveckla innovativa lösningar som förbättrar människors tillgång till rent vatten i samhällen där Wateraid verkar.

– Vi är stolta och glada över att tillsammans med Grundfos kunna utveckla innovativa lösningar som förbättrar tillgången till vatten i några av världens fattigaste samhällen. Grundfos och Wateraid är verkligen en ”perfect match”. Detta samarbete kommer leda till att fler människor får hållbar tillgång till rent vatten, säger Wateraid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen i ett pressmeddelande.

– Den vattenteknologi som vi använder kan göra stor skillnad genom att förse människor med hållbar tillgång till rent vatten. Vi har tekniken och kunskapen som behövs för att bekämpa den globala vattenkrisen, och därför har vi också ett ansvar att arbeta för att lösa dessa utmaningar. Genom samarbetet kan Grundfos och Wateraid tillsammans använda varandras styrkor och kompetens för att kunna nå fler människor med rent vatten, säger Mads Nipper, vd och Group President för Grundfos.

Utöver att samarbetet mellan WaterAid och Grundfos kommer nå människor med rent vatten innefattar det även gemensamt påverkansarbete för att alla människor överallt ska ha tillgång till rent vatten år 2030, vilket världens länder har förbundit sig till genom FN:s nya hållbara utvecklingsmål.

Enligt Wateraid saknar i dag över 650 miljoner människor tillgång till rent vatten, och nästan 2,4 miljarder människor har inte tillgång till toalett, vilket får fruktansvärda konsekvenser. Varje år dör 315 000 barn under fem år i diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig sanitet.