Branschen välkomnar nya bostadsministern

Publicerad 25 maj 2016, 12:23

Peter Eriksson (MP) välkomnas som ny bostadsminister av bygg- och fastighetsbranschen.
– Det är bra att bostadsministern nu är på plats så att de blocköverskridande samtalen kring bostadsbyggande kan börja leverera. Vi bidrar gärna fortsatt med våra erfarenheter. Det är bara att ringa, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Fastighetsägarna, som organiserar de privata fastighetsägarna, välkomnar också Peter Eriksson som ny bostadsminister.

– Peter Eriksson har under sin karriär visat sig vara nyfiken, lyssnande och pragmatisk – viktiga egenskaper för att hantera utvecklingen på en bostadsmarknad i kris. Vi ser fram emot en konstruktiv dialog om möjligheter och lösningar, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, i ett pressmeddelande.

I dag råder det bostadsbrist i 240 av 290 kommuner samtidigt som statsminister Stefan Löfven lovat byggande av 700 000 nya bostäder.

– För att vända utvecklingen på bostadsmarknaden är det nödvändigt med en aktiv dialog med både privat näringsliv och offentligägda aktörer. Det måste vara den nya bostadsministerns huvudfokus, menar Reinhold Lennebo. Något som Peter Eriksson utlovade vid dagens presskonferens.

Allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo välkomnar också Peter Eriksson på posten som bostadsminister och ”ser fram emot ett gott samarbete”.

– Peter Eriksson behöver fokusera på att få ned Sveriges höga byggpriser. Jag ser framför allt fram emot goda, väl förankrade uppgörelser om bostadspolitiken som skapar långsiktiga och stabila spelregler, säger Kurt Eliasson, vd på Sabo.