Teknikfestivalen Tekla är tillbaka

Publicerad 23 feb 2016, 09:31

Artisten Robyn och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH) ordnar i april för andra året i rad Tekla-festivalen, en teknik-festival för unga tjejer.
– Teknik är ett av de områden som påverkar samhällets utveckling mest av allt just nu, så det är självklart att tekniken ska formas av alla. Men det tar tid, säger Robyn i pressmeddelandet.

Tekla-festivalen, en tech-festival för tjejer som Robyn och KTH anordnade förra året, återkommer även i år. Nu med plats för dubbelt så många deltagare, omkring 400 tjejer i åldrarna 11-18 år.

Tanken är att de ska få chansen att prova på teknik av olika slag under en hel dag. 2016 års Tekla-festival startar den 9 april på KTH och bland de 28 aktiviteterna finns bland annat robotprogrammering och rymdforskning.

Syftet med Teklafestivalen är att peppa tjejer att använda sig av teknik och lyfta fram kvinnliga förebilder inom området. Förra året fick festivalen in över 1 500 intresseanmälningar. Därför utökas antalet deltagarplatser för i år till 400, jämfört med förra årets 200.

– Vi måste vara uthålliga i arbetet för att minska den skeva könsfördelningen. Enstaka insatser räcker inte och därför är det både väldigt roligt och viktigt att vi kan köra Teklafestivalen i år igen, säger KTH:s rektor Peter Gudmundson, i ett pressmeddelande.

Robyn kan som musiker relatera till detta med att ha möjlighet att utveckla sitt intresse i en avslappnad, inspirerande och lekfull miljö som ju Tekla erbjuder. En miljö där det är fritt att pröva sig fram och utveckla sina färdigheter.

– Som yngre tjej upplevde inte jag att jag blev uppmuntrad att utforska mina intressen inom teknik lika mycket som killar. Tekla vill bidra till att främja tjejers nyfikenhet på saker som annars inte ligger så nära till hands för dom och avdramatisera den här miljön, menar hon.

Ett mål med festivalen är att fler unga tjejer ska söka sig till KTH i det långa loppet. Ett annat att göra teknikområdet såväl mer tillgängligt som attraktivt så att fler tjejer kan fördjupa och utveckla sitt intresse för teknik.

– Det är inte bara de tjejer som kommer till KTH på Teklafestivalen som är viktiga. Spridningen på nätet och i sociala medier är avgörande för att locka och inspirera ännu fler av framtidens ingenjörer, påpekar Peter Gudmundson.

Årets upplaga av festivalen innehåller 28 parallella aktiviteter där besökarna får prova på att bland annat rymdforskning, robotprogrammering, 3D-printing och toppas av en dj-session med duon Y+M samt ett liveframträdande med Robyn.

Teklafestivalen arrangeras av KTH och Robyn tillsammans med Atlas Copco, EA DICE, Ericsson, NCC, Scania och Spotify.

Festivalen är gratis och går av stapeln på Kårhuset på KTH i Stockholm.