Samarbete ska förstärka ventilationsbranschen

Publicerad 22 dec 2015, 10:57

Ventilationsbranschen växer men företagen har svårt att hitta medarbetare med rätt profil. Det menar Svensk Ventilation som ingår i ett nystartat samarbete med Henriksbergs Verkstäder och Huddinge kommun. Parterna hoppas att samarbetet ska inspirera fler företag och kommuner att åtgärda snedfördelning mellan tillgång och efterfrågan på arbetskraft.

Samarbetet presenterades nyligen i en artikel i Dagens Samhälle. Bakom den står Britta Permats, vd Svensk Ventilation, Pia Forsberg, näringslivschef på Huddinge kommun och Tonny Svensson, vd Henriksbergs Verkstäder.

– Det här är framtidens sätt att jobba. Huddinge kommun tog initiativ till en ny yrkeshögskoleutbildning för ventilations- och fastighetsbranschen, ”Fastighetstekniker 2 med specialisering mot ventilation, styr- och regler, eller värme”. Vi och vårt medlemsföretag Henriksbergs Verkstäder inbjöds till att vara delaktiga i utformandet av utbildningsplanen. Målet är att ge ett tillskott av servicetekniker med gedigna kunskaper om styr- och reglerteknik, säger Britta Permats, vd för Svensk Ventilation, i ett pressmeddelande.

– Vår bransch växer och vi behöver ett tillskott av kompetenta medarbetare. Dessutom ger utbildning dokumenterade kunskaper, vilket är bra för både arbetsgivare och anställda. Utbildning kan höja statusen på vårt yrke, säger Tonny Svensson.

Pia Forsberg, näringslivschef på Huddinge kommun, välkomnar Henriksbergs Verkstäders och Svensk Ventilations engagemang.

– Vi vill ha en aktiv dialog med kommunens företag. De vet bäst vilka personer de efterfrågar. Vi vill inspirera fler företag, branschorganisationer och kommuner att fördjupa samarbetet för att skapa fler jobb, säger Pia Forsberg.

Utbildningsplanen som tagits fram gäller ”Fastighetstekniker 2 med specialisering mot ventilation, styr- och regler, eller värme”. Syftet är att utbilda servicetekniker med en attraktiv profil för såväl ventilationsföretag som fastighetsbolag. Om ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan går igenom kan utbildningen starta hösten 2016 med cirka 30 platser.