Solvattens uppfinnare blev Årets Tekniker 2015

Publicerad 27 nov 2015, 11:50

Petra Wadström har utsetts till Årets Tekniker 2015 för sin uppfinning Solvatten. Det är tredje gången det årliga priset delas ut som ska uppmärksamma teknikens betydelse för samhälle, livskvalitet och företagande.

Juryns motivering lyder:

”Petra Wadström har med sitt ”Solvatten” hjälpt många människor att få tillgång till något som de flesta av oss tar för givet; rent vatten. Tillgång till rent vatten är avgörande för människors hälsa och välmående. Solvatten har visat sig ha stor effekt hos dess användare. Med hjälp av enbart solenergi får användarna tillgång till varmt och rent vatten utan tillsatta kemikalier som kan skada hälsa och miljö. Produkten bidrar på ett exceptionellt sätt till utveckling av samhälle och miljö på en internationell nivå, och är ett föredömligt exempel på svensk innovation. Därför utser juryn Petra Wadström till Årets Tekniker 2015.”

– Jag är så glad för att få den här fina utmärkelsen. Denna typ av uppmärksamhet hjälper till att öka allmänhetens kännedom om Solvatten, och det behövs för att våra Solvattenprojekt ska växa och förbättra tillvaron för utsatta människor runt vår jord. Priset gör att våra solskenshistorier kan fortsätta att spridas som ringar på vattnet och ge hopp om en bättre värld säger Petra Wadström, i ett pressmeddelande.

– Det finns studier som visar att det år 2030 beräknas råda brist på över 50 000 ingenjörer. Genom priset ”Årets Tekniker” kan vi lyfta tekniker som yrkeskategori, och förhoppningsvis också skapa intresse för teknik, och därmed bidra till att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft, säger Kerstin Lindell, vd för Bona AB, som är initiativtagare till priset.

Solvatten har tidigare fått flera utmärkelser och lyfts fram som ett framgångsrikt exempel på miljötekniska lösningar i regeringens nationella miljöteknikstrategi. Det har även uppmärksammats av USA:s president Barack Obama när han besökte Sverige 2013.

Solvattens tekniska lösning bygger på solenergi. Vattenreningsbehållaren fylls med smutsigt vatten och en kombination av solstrålning, rätt frekvens UV-ljus, konstruerad turbulens och ett filter renar vatten på några timmar.

Bland de nominerade till Årets Tekniker 2015 fanns även Mehrdad Mahdjoubi och Orbital Systems som utvecklat ett duschsystem med rening och återanvändning av vatten.