Byggmax köper Skånska Byggvaror

Publicerad 4 nov 2015, 14:48

Byggmax Group förvärvar Skånska Byggvaror med sortiment inom bland annat badrum. De senaste tolv månaderna omsatte Skånska Byggvaror cirka 690 miljoner kronor. 

Skånska Byggvaror, som startade 1965, är en webbaserad nordisk distanshandlare på gör-det-själv-marknaden för förädlade byggvaruprodukter. Affärsmodellen kännetecknas bland annat av en hög andel produkter under eget varumärke samt kontroll över värdekedjan från produktutveckling till hemleverans, uppger Byggmax i ett pressmeddelande. Utöver webben har Skånska Byggvaror sex etablerade fysiska butiker, fyra i Sverige och två i Norge.

– Vi är imponerade av Skånska Byggvarors förmåga att växa omsättningen över tid, samtidigt som bolaget varit lönsamt. Vi ser betydande synergier mellan bolagen, främst att vi kan dra nytta av varandras sortiment för att öka försäljningen, säger Byggmax vd Magnus Agervald i ett pressmeddelande.

Skånska Byggvarors största kategori är uterum, som de slutmonterar och säljer under eget varumärke.

– Vi har under hösten förberett ett ägarskifte där en försäljning till en större branschaktör varit ett av alternativen. Det här är en bra affär för alla parter, där Skånska Byggvaror får möjlighet att fortsätta utvecklas under eget varumärke, men utifrån Byggmax starka nordiska plattform, säger Peter Ankerst, på det danska riskkapitalbolaget Polaris Private Equity, som är Skånska Byggvarors huvudägare.

Affären kräver godkännande från Konkurrensverket. Byggmax Group förväntar sig att kunna genomföra den före årsskiftet 2015/2016.