Logga in

7 000 ton skräp i avloppet varje år

Publicerad
18 nov 2015, 13:49

Det är bara avföring och toalettpapper som ska spolas ner i toaletten. Ändå hamnar det årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp trots att 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt. Det menar Svenskt Vatten som tagit fram en undersökning inför med internationella Världstoalettdagen 19 november.

Världstoalettdagen är en årlig FN-dag som uppmärksammar att 2,5 miljarder människor fortfarande saknar tillgång till toalett. Vi har i Sverige både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt skräp som spolas ner, menar Svenskt Vatten.

Förutom att orsaka avloppsutsläpp på grund av stopp i ledningsnät och pumpar kan det här skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar till våra vatten.

Den Sifo-undersökning som Svenskt Vatten låtit göra visar att majoriteten av de som slänger skräp gör det för att de inte orkar göra rätt, eller att de saknar kunskap om hur skräpet enkelt kan tas om hand. Det nedspolade skräpet uppgår årligen till 7 000 ton. Det som oftast spolas ner är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops.

– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. Särskilt märkbart är detta i åldrarna 15–29 år, som visar sig vara den grupp som är mest benägen att slänga skräp i toaletterna, vilket är förvånande då den allmänna uppfattningen är att de är mer miljömedvetna än den äldre generationen. I Sverige återvinner vi 99 procent av allt hushållsavfall på något sätt och det är hög tid att vi får lika bra toalettvett och slutar fulspola, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Fler siffror:

  • 29 procent uppger att de spolar ner andra saker än avföring och toalettpapper.
  • 60 procent av de som slänger skräp i toaletten gör det på grund av att de inte orkar göra rätt eller saknar kunskap om hur skräpet tas om hand.
  • 58 procent i åldrarna 15–29 uppger att det ”inte alls är ok” att slänga hygienartiklar i toaletten, jämfört med 89 procent av respondenterna i åldern 65+.