Logga in

Innovationspris till kontrollenhet för markvärme

Publicerad
4 mar 2015, 10:47

Fyra innovatörer vann i går priser i Green Innovation Contest 2014 för sina lovande produkter och tjänster inom hållbarhet. Till de prisade innovationerna hörde en kontrollenhet för markvärme, en mobilapplikation som visualiserar hushållens energianvändning och en partikelseparator för luftrening.

En av pristagarna var civilingenjören Rolf Westerlund från Stockholm för ”Kontrollenhet för markvärme”.  Innovationen kan detektera is på horisontella ytor via en styrenhet för markvärme. Den har en optimerad drift så att den endast värmer vid behov.

Rolf Westerlund deltog inte på gårdagens prisutdelning i Stockholm under Sustainable Business Day, men liksom övriga pristagare presenterade han sin innovation via en förinspelad film. Han konstaterar i filmen att det i dag finns minst 70 000 markvärmeanläggningar i Sverige och att man med hans isgivare kan minska energianvändningen med åtminstone 50 procent.

Övriga vinnare var:

  • Greenely mobilapplikation, som har tagits fram av Tanmoy Bari med team från Stockholm. Innovationen visualiserar, analyserar och förutsäger hushållens energianvändning och är samtidigt fri från hårdvara.
  • Nano Control, som har tagits fram av Adrian Morales från Stockholm. Innovationen erbjuder ny och effektivare partikelavskiljning vid luftrening, där såväl grova partiklar som nanopartiklar kan tas upp.
  • City Flow, som har tagits fram av Jonas Bohman med team från Stockholm. Innovationen är en navigeringstjänst som vänder sig till yrkesförare i stadstrafik. Den bidrar bland annat till minskade körtider och lägre bränsleförbrukning.

Prisutdelare var Mikael Fjällström, enhetschef på Energimyndigheten, som är en av aktörerna bakom tävlingen.

– Energimyndigheten främjar utvecklingen av bra affärsidéer inom energiteknik genom olika typer av lån till företagen, men också genom att stötta aktörer och initiativ som verkar i samma anda. Green Innovation Contest är ett väldigt bra sätt att sålla fram och uppmuntra goda idéer, säger Mikael Fjällström i ett pressmeddelande.

Green Innovation Contest en nationell tävling som projektleds av Innovatum och finansieras av Energimyndigheten, Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen samt Almi Företagspartner. Tävlingen vänder sig till privatpersoner, studenter och forskare samt till ”start-ups” och etablerade småföretag med en hållbar miljöinnovation som är redo att bli en tjänst eller produkt på marknaden. Innovationerna är inom kategorierna energi, industriapplikationer och tjänster.

Se Youtube-klipp med de fyra pristagarna>>