Logga in

Stor brist på VVS-lärare

Publicerad
2 okt 2014, 22:06

Skolorna behöver fler yrkeslärare nästa år. Störst brist är det på VVS- och fastighetsprogrammet. Det skriver Lärarnas tidning som tagit del av en ny rapport från Skolverket.

Enligt Lärarnas tidning är det i dag svårt för yrkesprogrammen att hitta lärare. Och inom en snar framtid går många lärare dessutom i pension. Samtidigt blir elevkullarna på gymnasiet större igen efter att ha minskat de senaste åren.

Behovet är olika för olika program. Störst behov har VVS- och fastighetsprogrammet, där behövs det rekryteras närmare 18 procent fler lärare. Andra program med stor lärarbrist är bygg- och anläggning, el- och energi samt fordons- och transportprogrammet, skriver Lärarnas tidning.

– Det beror främst på att det där finns goda alternativa arbetsmarknader för de som skulle kunna bli lärare, säger Thomas Furusten, projektledare på Skolverket, till Lärarnas tidning.

I undersökningen har rektorerna på skolorna svarat på hur många nya heltidstjänster som de kommer att behöva fylla under det kommande året.