Logga in

FTX lönar sig mest

Publicerad
30 jun 2014, 14:23

ALMEDALEN. Ska en bostadsrättsförening eller bostadsföretag energieffektivisera sitt gamla bestånd lönar sig en FTX-installation mest. Det konstaterar Roland Jonsson, energichef på HSB, när han presenterade Bebo-projektet ”Ett hus fem möjligheter”.

I Bebo-projektet har man tittat på fem huvudalternativ när det gäller energirenovering i ett typiskt miljonprogramhus byggt 1970, från att riva och bygga nytt till att installera olika typer av värmepumpalternativ:

  1. Riv och bygg helt nytt enligt miljöbyggnad silver. Energiklass B.
  2. Total renovering som inkluderar såväl bygg som installationer, bland annat FTX och stambyte. Energiklass B.
  3. Grönt alternativ. Påbyggnad av en våning, fönstren kompletteras med en tredje ruta, solceller på tak och balkongfronter. HSB Fixx med vägghängd värmepump för tappvarmvatten som återvinner värme från ventilationsluft och spillvatten. F-ventilation behålls. Energiklass C.
  4. Installationerna renoveras, bland annat stambyte. Central avloppsvärmeväxling samt HSB FTX. Energiklass B.
  5. Bara byte från fjärrvärme till olika typer av värmepumpar. Energiklass C eller D beroende på sex olika värmepumpval.

Men att installera FTX-ventilation i ett miljonprogramsområde är den mest lönsamma investeringen en bostadsrättsförening eller ett bostadsföretag kan göra. Besparingspotentialen för en trerummare på 67 m² i typhuset från 1970 är 2 760 kronor per år.

Men det råd Roland Jonsson i första hand ger vilsna bostadsrättsföreningar är att ha koll på fjärrvärmeföretagens taxekonstruktioner.

– En ganska ny trend är att fjärrvärmebolagen differentierar sina taxor allt mer och att kostnaderna ökar markant under vintermånaderna när effektbehovet är som störst.

Inom Bebo-projektet, men även inom Nils Holgersson-projektet där HSB också medverkar, har man granskat taxemodellerna hos ett antal fjärrvärmeföretag och trenden är tydlig i hela fjärrvärmebranschen.