Logga in

Ny rapport: 2,5 miljarder människor saknar tillgång till sanitet

Publicerad
9 maj 2014, 12:24

2,5 miljarder människor i världen saknar fortfarande tillgång till grundläggande sanitet. Det visar en ny rapport från WHO och UNICEF. Antalet människor som saknar sanitet har varit oförändrad under mer än ett decennium.

Antalet människor i världen som lever utan rent vatten har dock sjunkit till 748 miljoner (från 768 miljoner människor).

– Det finns uppenbarligen mycket mer som måste göras. Den globala vatten- och sanitetskatastrofen leder till att 1 400 barn dör varje dag i diarrésjukdomar. Det marginaliserar också kvinnor, som spenderar miljontals timmar på att hämta vatten och ta hand om sjuka barn, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för organisationen Wateraid Sverige, i ett pressmeddelande.

– Utan rent vatten, grundläggande sanitet och goda hygieniska förhållanden, kan samhällen inte lyfta sig ur fattigdom. Rapporten visar återigen på behovet av att säkerställa tillgång till rent vatten, sanitet och hygien för alla, överallt – för en hållbar och rättvis utveckling, tillägger hon.

Rapporten från WHO/UNICEFs Joint Monitoring Programme on Water Supply and Sanitation bygger på data från nära 200 länder 1990–2012 kring tillgången till rent vatten och grundläggande sanitet, i städer och på landsbygden.