Logga in

NCC bygger världens nordligaste passivhus

Publicerad
5 mar 2014, 14:28

NCC bygger världens nordligaste passivhus i Kiruna. Medeltemperaturen under de långa vintrarna där är 10 minusgrader. Passivhuset värms till 50 procent upp av boendes kroppsvärme, lampor och hushållsmaskiner.

Parhuset, som NCC bygger i samarbete med Kiruna kommun och Tekniska verken i Kiruna AB, beräknas stå klart under hösten i år.

– Att bygga ett passivhus på dessa breddgrader innebär stora besparingar för både plånbok och miljö. Värmeförbrukningen för en normalvilla i Kiruna är i genomsnitt omkring 30 procent högre än i Mellansverige. I och med den pågående stadsomvandlingen har Kiruna även en unik möjlighet att bygga en klimatsmart stad, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC, i ett pressmeddelande.

Huset värms främst upp när det används av överskottsvärmen från kyl, frys, TV, datorer, elektronik och kroppsvärme. Luleå tekniska universitet kommer därför att utvärdera hur det värmeisolerade huset fungerar i det kalla klimatet när de boende har flyttat in.

Hittills har världens nordligaste passivhus byggts i Umeå, förskolan Hedlunda. Den är samtidigt den första offentliga byggnaden, som klassas som passivhus. Nu tar Kiruna över rekordet, då huset byggs ytterligare 60 mil norrut. Klimatet är på gränsen till ett arktiskt, med snö från oktober till maj och en medeltemperatur på -14 grader i januari och +12 grader i juli.

– Passivhus har minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som andra nyproducerade hus. Skillnaden är att värmeförbrukningen bara beräknas bli en tredjedel av behovet i en nyproducerad villa i Kiruna. Bara de allra kallaste dagarna behövs ett litet tillskott från bioeldad fjärrvärme, säger Peter Johansson, affärschef, NCC Construction i Norrbotten.

Parhuset i Kiruna får även solceller som periodvis gör det självförsörjande på hushållsel. Vår och sommar kan de utnyttjas maximalt när solen reflekteras mot snön eller aldrig går ner. Huset har energisnål LED-belysning inne och ute och vitvarorna värms av fjärrvärmen för att spara el.

En sorts rymddusch med Nasa-teknik renar och återanvänder vattnet. Det ger en 80 procentig besparing, uppger NCC.