Logga in

VVS Företagen avråder från relining av tappvattenrör

Publicerad
16 jan 2014, 12:05

Relining av tappvattenrör är inte en beprövad lösning därför bör installationer för tappvatten bytas ut till nya, om de inte uppfyller ställda krav. Det menar VVS Företagen i nya rekommendationer till sina närmare 1 500 medlemsföretag efter VVS-Forums avslöjande att Kemikalieinspektionen hittat det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) i dricksvatten i fastigheter med relinade tappvattenrör.

I slutet av december 2013 överlämnade Kemikalieinspektionen utredningen ”Avgivning av Bisfenol A (BPA) vid renovering av dricksvattenrör” till miljöminister Lena Ek (C). Utredningen visar att det främst är metoden tvåkomponentsepoxi som ger upphov till halter av BPA i tappvatten.

Det var i mars förra året som VVS-Forum avslöjade att Kemikalieinspektionen, i samband med utredningen, hittat BPA i dricksvatten från relinade tappvattenledningar. Det visade sig finnas BPA i tappvattnet i 16 av 22 prover i bostadshus med relinade vattenledningar. Enligt utredningen har 3 000 lägenheter i landet relinade tappvattenrör.

– VVS Företagen tar ansvar för hälsa, säkerhet och miljö i de aspekter som rör våra installationer och har därför tagit fram fakta och vägledning i denna viktiga fråga. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och nio miljoner svenskar dricker det varje dag under ett helt liv. VVS Företagen ser positivt på att myndigheterna förbjuder tvåkomponentsepoxi och därmed minskar exponeringen för bisfenol A, säger Mats Björs, vd på VVS Företagen.

VVS Företagen har nu gjort en rekommendation till hur branschen bör förhålla sig till relining eller rörinfodring. Om relining utförts där tvåkomponentsepoxi använts förordar VVS Företagen bland annat att en dricksvattenanalys görs.
Organisationen lämnar också rekommendationer till hur man bör förhålla sig inför en relining av tappvattenrör.